Podkasti

Za ZGODOVINO!!!

Slovenska košarkarska reprezentanca je spisala eno od najlepših športnih pravljic v zgodovini samostojne Slovenije. Ali morda celo najlepšo? Ob zgodovinskem uspehu naših košarkarjev sem v tokratnem podkastu ta uspeh skušal umestiti v širši zgodovinski kontekst. Kaj to pomeni za slovensko košarko, za slovenski šport in na koncu tudi za samo Slovenijo, to je bilo le nekaj vprašanj, ki sem si jih zastavil v analizi izjemne zmage nad Španijo in uvrstitve v finale jubilejnega 40. EuroBasketa, enega izmed najbolj prestižnih in cenjenih moštvenih turnirjev na svetu.

Zakaj so mnogi dvomili v ta uspeh in zakaj mi nismo? Slovenija je tokrat dokazala, da nima samo Dragića, Dončića in Randolpha, da nima samo velike trojice, temveč je dokazala da ima REPREZENTANCO. Da ima MOŠTVO, ki se lahko enakovredno kosa z najboljšimi, ali pa jih celo poniža. Slovenija ima Dragića, Dončića, Randolpha, Vidmarja, Prepeliča, Čančarja, Blažiča, Murića, Nikolića, Rebca, Dimca in Zagorca. Slovenija ima dvanajst igralcev, ki so za to ekipo pripravljeni na parketu pustiti srce. Od prvega do zadnjega. Še zunaj parketa hladnokrvni in tihi Randolph komaj kroti svoje emocije, ko igra za Slovenijo. Počasi nam že zmanjkuje presežnikov, s katerimi bi lahko opisali to, kar smo spremljali zadnje tedne.

Slovenija ima tudi enega izmed najbolj perspektivnim evropskih trenerjev mlajše generacije, ki bo na obeh straneh Atlantika nedvomno še naprej nizal opazne uspehe. Gre namreč za izjemnega stratega, ki je bil tako, kot naši igralci pred letošnjim EuroBasketom občasno deležen neupravičenih ter neutemeljenih kritik zahtevne javnosti in slabo informiranih novinarjev. Goran Dragić je po tekmi dejal:

“Če ostane Igor, ostanem tudi jaz!”.

To pove vse!

Tudi o tem več o podkastu, kjer se seveda nisem mogel ogniti pogosto načeti temi o slovenskem športnem fenomenu. Kako je lahko tako majhna država, tako uspešna v tako raznolikih športih, moštvenih ali individualnih? Kaj za vraga dodajajo v vodo na “sončni strani Alp”? Tudi to vprašanje sem si zastavil in se nato malce zazrl še proti FINALU. Kot kaže bo Slovenija tam favorit. Ali bo to vlogo upravičila? Zgodovinski uspeh je že tu, toda kako žlahten bo na koncu? Ali poleg zgodovine naše košarkarje čaka tudi (športna) nesmrtnost?

Vse to in še več v EuroBasket Vodiču “Za ZGODOVINO”!

Prijazno vabljeni k poslušanju

SoundCloud POVEZAVA: https://soundcloud.com/sportinfo
iTunes POVEZAVA: https://itunes.apple.com/si/podcast/sportinfo-podcast/id1275454286?mt=2

Leave a Response