Nogomet

Vzpon Salaha

V letošnji nogometni sezoni smo bili priča marsikateri pravljici in nenadejanemu rezultatu, toda v prav posebno kategorijo bi lahko uvrstili vzpon Egipčana Salaha. Napadalec Liverpoola je letos kliknil v vseh elementih igre in ima najboljšo sezono v svoji karieri, še več, trdimo lahko da ima eno najboljših individualnih sezon v zadnjih 20 letih.

V tej sezoni je osvojil 3 nagrade za najboljšega igralca meseca v Premier ligi, ima lepo prednost v številu zadetkov pred Kaneom in je tako na poti tudi k osvojiti Zlatega čevlja. Verjetno ni treba posebej povdarjati, da bo postal prvi Egipčan s to nagrado in šele drugi Afričan v zgodovini angleškega nogometa (Prvi je bil sloviti Didier Drogba). Momo Salah je tudi blizu temu, da podre absolutni rekord po številu zadetkov v eni sezoni Premier lige.

Toda kako se je začela zgodba napadalca Liverpoola?

Momo se je rodil leta 1992 in začel igrati nogomet pri 7 letih. Njegovi tedanji vzorniki so bili Ronaldo, Totti in Zidane, same sedanje legende nogometa. Pri 14 letih ga je rekrutirala egipčanska ekipa Arab Contractors iz Kaira in Salah je začel počasi okušati možnost, da bi postal profesionalni nogometaš. Vsak dan se je moral voziti 4 ure v eno smer na treninge in seveda 4 ure nazaj, 5 dni v tednu, približno 3 leta. Pri 16 letih je začel trenirati s člansko ekipo in takrat se je odločil, da bo postal zvezda. Pri 18 letih, leta 2010, je debitiral v egipčanski ligi v remiju proti El Mansouru. Začel je nizati tudi dobre predstave v egipčanski U23 reprezentanci in to mu je prineslo prestop v Basel.

Tam je imel na začetku nekoliko težav, saj ni govoril angleško niti nemško, zato je nekaj časa obiskoval jezikovne tečaje, a je moral zaradi pomanjkanja prostega časa le te opustiti. Že v prvi sezoni je s švicarsko ekipo igral v Ligi Prvakov in Ligi Europa, kar je bil precejšen korak naprej glede na ligo iz katere je prišel. Evropsko ligo je končal kot najboljši asistent lige. V sezoni 2013/14 je Basel igral v skupini z Chelseajem, kjer so Švicarji na obeh tekmah premagali Angleže in Salah je zadel na obeh tekmah. Nekaj mesec kasneje, v zimskem prestopnem roku, se je Egipčan preselil na Stamford Bridge na željo Joseja Mourinha, ki sta ga očitno tekmi proti švicarskemu prvaku prepričale v kvaliteto Mohameda.

Zanj to ni bilo uspešno, čeprav je, ko je dobil priložnost, redno kazal svoj talent in igral zelo dobro. Vseeno ni dobival veliko minut, zato je čez eno leto sledil odhod na posojo k Fiorentini. Tam je na 26 tekmah zbral 9 golov in Vijoličasti so želeli Momoja odkupiti, vendar je sam zavrnil to možnost in se raje preselil k Romi. Tam je najprej ostal na posodi eno sezono, potem pa so ga Rimljani odkupili za 15 milijonov evrov. V tem letu je je bil na koncu izglasovan za najboljšega igralca ekipe.

Junija 2017 je Liverpool oznanil, da so sklenili dogovor z Romo za prestop Salaha za katerega so plačali 42 milijonov evrov, kar je postal nov klubski rekord. Takrat se je marsikdo spraševal, ali je res vreden tega denarja, sedaj pa mnogi menijo, da so Angleži “opeharili” Italijane. Ja, Mohamed Salah je v Kloppu našel popolnega trenerja, ki zna maksimizirat njegov potencial, nekoliko je dvignil svojo učinkovitost in zaradi sistema, ki ga igrajo Redsi, ima več možnosti za uporabo svoje hitrosti, kot tudi skreirajo več priložnosti tako, da ima Egipčan tudi več možnosti, da zadane gol.

 

 

Vsekakor je njegova nogometna pot zelo zanimiva in znašel se je tudi v pogovorih za naslov najboljšega igralca na svetu, tako imenovano Zlato žogo. Na žalost nas, ljubiteljev nogometa, bo sezone kmalu konec zato se moramo naužiti še zadnjih čarovnij “Faraona”, do naslednje sezone, ko upam, da bomo ponovno lahko spremljali njegovo briljanco.

Leave a Response