Nogomet

Predogled: UCL Oblak proti Kamplu

Danes bo na sporedu druga tekma četrtfinala Lige Prvakov, kjer se bosta pomerila španski Atletico Madrid in nemški Rb Leipzig.
Atletico je ena najbolj izkušenih ekip, ko pride do iger v Ligi Prvakov (LP), ki je še ostala v tekmovanju. Pod Simeonejem so postali sinonim za dobro obrambo, čemur priča tudi napredni statistični podatek o številu pričakovanih prejetih zadetkov (xGA). Atleti so v letošnji sezoni v La Ligi v povprečju zabeležili 0.97 xGA na tekmo. Podobno je tudi v LP, kjer xGA v povprečju znaša 1.11 pričakovanega prejetega gola na tekmo. Kljub dobrim obrambi, pa ne smemo podazbiti tudi njihovega napada, saj v LP v povprečju beležijo 1.73 pričakovanih golov na tekmo (xGF).
Na drugi strani je imel Leipzig v letošnji sezoni, z 1.17 xGA na tekmo, najboljšo obrambo v Bundesligi, medtem ko so imeli, z 2.23 xGF na tekmo, drugi najboljši napad. Podobne številke so prikazali tudi v LP, kjer njihova xGF in xGA znašata 1.95 in 1.13 na tekmo. Na žalost pri Leipzigu ne bodo mogli računati na Wernerja, ki se je to poletje že preselil v vrste Chelseaja. Nemški napadalec je v tej sezoni dosegel 28 zadetkov za Rdeče bike s skupnim xGF 20.7, kar v povprečju znese 0.67 xGF na tekmo.

Glede na statistiko se nam tako obeta zanimiva tekma dveh kvalitetnih ekip, kjer pa verjetno ne bomo videli veliko zadetkov. Vseeno bi, glede na statistiko, manjšo prednosti dali Leipzigu, a brez dvoma bodo pri Atelticu stavili na svoje izkušnje iz evrope.