Naš uvidNogomet

Kako se je Atalanta lotila PSGja in zakaj je na koncu izgubila

Zakaj je Atalanta včeraj izgubila tekmo? Glavni razlog je utrujenost igralcev. Znano je, da ima trener Atalante precej kratko klop napram ostalim evropskim velikanom in to je botrovalo k napakam ob koncu tekme. Vseeno so pri Atalanti tekmo začeli odlično. Dobro so analizirali nasprotnika in temu primerno prilagodili taktiko.
 
Atalanta je tako ali tako znana po visokem presingu, kar so s pridom izkoristili tudi proti PSGju. Njihova glavna ideja je bila, da visoko pritisnejo na Parižane s čimer so silili Navasa, da je pošiljal dolge žoge proti svojim napadalcem. Atalanta se je pri tem zanašala na to, da bodo njeni branilci dobivali skoke in na ta način preprečevali kreacijo igre PSGja. Zato smo lahko tudi večkrat opazili Neymarja, ki se je vračal na svojo polovico po žogo in tako začenjal napade, kar mu je jemalo dodatno energijo. Morda je tudi to nekoliko botrovalo k slabšim zaključkom ob strelih na gol Brazilca. Ob taki igri Atalante pa so zelo ranljivi za protinapade, kar je PSG večkrat dokazal skozi tekmo. Razlog je deloma njihova obrambna taktika z visokim presingom, deloma pa dejstvo, da so branilci italijanskega kluba dokaj počasni in težko sledijo vtekavanjem nasprotnih napdalcev v prostor.
 
V drugem polčasu se je pri Atalanti videlo, da zmankuje energije. PSG je prevzel pobudo in prihajal vedno bližje nasprotnikovemu golu, kar prikazuje tudi spodnja grafika. Večina njihovih napadov je potekala po levi strani in z vstopom Mbappeja, ki je zavzel mesto na levi strani napada, so dobili še več prodornosti in nekoliko razbremenili Neymarja. To se je pokazalo tudi v večjem številu priložnosti za PSG. Ni presenečenje, da sta oba zadetka Parižanov prišla po akcijah in podajah z leve strani igrišča.
 
Na žalost je na oba gola Atalante vplivala tudi poškodba Freulerja, s čimer je Atalanta efektivno igrala z igralcem manj, kar je vodilo v manjši razpad sistema v zadnji vrsti.