Naš uvidNogomet

Kako bi lahko korona virus vplival na regularnost nogometnih lig?

Pandemija novega virusa je povzročila kaos v svetu športa kjer so bila vodstva lig v vseh športih primorana prekiniti tekmovanja v luči reševanja svetovne krize. Večina je tekmovanja prestavila do začetka aprila vendar obstaja relativno majhna možnost, da se bodo tekme takrat tudi dejansko začele. Veliko je govora o prestavitvi nogometnega evropskega prvenstva na prihodnje leto, v luči tega, da bodo lahko lige normalno izpeljale sezono do konca. Toda v primeru, da se bodo nogometne tekme igrale tudi v mesecu juliju se kaj kmalu lahko pojavi vprašanje regularnosti tekmovanja.

Vsem nam je lahko jasno, da že sam zamik povzroča ogromno logističnih težav tako ekipam kot tudi vodstvom nogometnih prvenstev, datum 30. junij pa bi lahko vse skupaj še bolj zakompliciral. Ta datum je namreč dan, ko igralcem, ki so v zadnjem letu pogodbe, preneha delovno razmerje s klubom za katerega igrajo. Verjetno je prva misel, ki se vam porodi, bodo pa podaljšali pogodbe za dober mesec kolikor bodo potrebovali za dokončanje lige. Delno je to rešitev, toda težava se pojavi pri igralcih, ki so v zimskem prestopnem roku že podpisali predpogodbe z novimi klubi, saj tem igralcem začnejo s 1. julijem, ko se odpre prestopna tržnica, veljati pogodbe z novimi klubi kar posledično pomeni, da tako ne morejo več igrati za trenutni klub, čeprav tekmovanje še ni končano. To sicer ni nekaj kar ne bi že obstajalo, saj poznamo primere, ko igralcem pogodba poteče v januarju in se tako sredi sezone preseli v novo sredino, vseeno pa so te primeri redki, še redkejši pa v najmočnejših nogometnih ligah.

Pod vprašaj se postavlja tudi prestopni rok. Bodo nogometni klubi lahko trgovali kar med zaključnimi tekmami sezone, po možnosti pripeljali še kakšno okrepitev za zadnjih nekaj tekem? Predstavljajte si absurden primer, da Real za zadnjih nekaj tekem v svoje vrste pripelje Mbappeja, ki jim potem pomaga osvojiti naslov pred Barcelono, ki ga sicer morda ne bi? Bodo morda pri FIFA prestavili nogometno tržnico za en mesec, oziroma do konca vseh tekmovanj in se tako izognili takšnemu scenariju? Toda kdaj se bodo potem začele priprave klubov, bodo iz ene sezone skočili kar v drugo brez vmesne pavze? Orisanih je samo nekaj najbolj perečih vprašanj, odgovorov pa v tem trenutku praktično ni. Zato so vedno bolj glasna namigovanja, da bi znala biti vsa nogometna prvenstva povsem odpovedana in hkrati nična, vse z ozirom na regularnost.

V torek bo potekal sestanek z UEFA in njenimi članicami, kjer bodo pogovori potekali o vseh že omenjenih težavah in verjetno bodo verjetno že okvirno nakazani morebitni prihodnji koraki. Vseeno pa bo vse skupaj odvisno le od vprašanja kako hitro bo svetu uspelo spraviti pandemijo pod kontrolo, bodo to tedni, meseci ali morda celo leta?