Naš uvidNogomet

Analiza taktike Leipziga na tekmi z Atleticom

RB Laipzig je prvič v svoji kratki zgodovini prišel do polfinala Lige Prvakov. Tja ga je popeljal eden najbolj talentiranih mladih trenerjev na svetu Julian Nagelsmann. Nemški trener je znan po taktični fleksibilnosti in nekaj zanimivih opažanj smo lahko videli na včerajšni tekmi.

Postavitev Leipziga se je vse skozi spreminjala, kar je značilnost ekip, ki jih vodi Nagelsmann. Ateltico se je postavil v svoji standardni 4-4-2 formaciji in se je branil z nizkim blokom. Zanimiva je bila Leipzigova postavitev, še posebej bloga Leimerja, ki je v fazi obrambe igral v dvojnem pivotu s kamplom kot defenzivni vezni igralec, medtem ko se je v fazi napada premaknil na krilo, kjer je skrbel za širjenje prostora, bočni branilec pa se je prestavil na pozicijo centralnega branilca. Nemci so spremenili formacijo v zadnji liniji v 3+1, kjer je Kampl deloval kot zadnji vezist. Pri tem sta se Olmo in Nkuku potegnila bolj v sredino in s Poulsenom igrala v prostoru med vezno linijo in obrambo Atletica. Glede na to, da je Sabitzer igral kot desni vezni igralec, je Leipzig na ta način poskušal obremeniti svojo desno stran, zato da je imel Angelino več prostora in časa na levi strani. S hitrim prenosom igre iz svoje desne na levo stran je tako lahko povzročil situacijo, ko sta bila Nkuku in Angelino 2v1 z centralnim branilcem Ateltica (Slika 1).

 

Slika1: Primer napadalne postavitve Leipziga. 3+1 postavitev, kjer je Kampl (krogec št. 7), zadnji vezist v formaciji. (Leipzig je rdeče barve, Atletico je modre)

Kot že omenjeno, se je v fazi obrambe Laimer potegnil v sredino in zasedel položaj zadnjega veznega igralca, medtem ko so se nižje spustili tudi Nkuku, Poulsen in Olmo. Rezultat je bilo zgoščevanje prostora na sredini s čimer je moral Atletico žogo podajati na krilne položaje, od tam pa so potem iskali v večini primerov Diega Costo. Z njim je nato 1v1 delo opravljal Upamecano, ki je bil eden najbolj zaslužnih igralcev Leipziga za njihovo napredovanje (Slika 2).

Slika 2: Zgoščevanje prostora Leipziga in siljenje Atletico v igro po krilih

Leipzig je v napadu je z velikim številom igrlacev lahko tudi uspešno izvajal visoki presing in na ta način onemogočal kreacijo igre Ateltica. S tem so hitreje prihajali nazaj do žoge in nadaljevali z napadi na vrata Atletica (Slika 3).

Slika 3: Visoki presing Leipziga

To je bilo le nekaj drobnih opažanj na včerajšni tekmi. Atletico se ni uspel prilagoditi igri Leipziga in je skozi celotno tekmo deloval precej sterilno. Videlo se je pomankanje igralcev z X-faktorjem, kar se je nekoliko spremenilo s prihodom Joaa Felixa na igrišče. Na koncu je Atletico tekmo izgubil tudi z nekaj nesreče, a to je pač nogomet.