Košarka

VIDEO – Zakaj je Hassan Whiteside Miamijev največji problem?

Ko je pred 2 letoma Pat Riley Hassanu Whitesidu “podaril” maksimalno pogodbo, s katero ta zasluži skoraj 25 milijonov na leto, je dejal, da od njega pričakuje več All-Star nastopov ter povprečje 25 točk in vsaj 12 skokov na tekmi. Toda stari Riley se očitno pred tem ni pogovoril s svojim trenerjem, Erikom Spoelstro.

Košarka gre namreč v povsem drugo smer. Najbolj uporabni so gibljivi centri, ki lahko zadanejo trojko in z lepo podajo najdejo prostega soigralca. Prototip modernega centra je Nikola Jokić, popolno nasprotje Hassana Whitesida… v prav vseh pogledih.

Whiteside nima povsem nobenega pregleda in ni sposoben izvesti niti preprostih podaj samim ostrostrelcem na trojki. Nasprotniki pa to dobro vedo in ga pod obročem takoj obkorožijo s 3 obrambnimi igralci (slike med komentarji). To je taktika, ki povsem zaustavi napad Miamija, zato sedaj Whiteside pod obročem zelo redko dobi žogo.

Problem Miamijevega centra je namreč izjemno nizek košarkarski IQ. Vse kar vidi je obroč in morebitna blokada. Zaradi obroča ne vidi prostih soigralcev, zaradi lovljenja blokad, pa ne pomaga v obrambi pick-and-popa.

Hassan Whiteside misli, da je kombinacija Patricka Ewinga in Hakeema Olajuwona, ki je vsaj tako dober kot Joel Embiid. Toda to seveda niti približno ni res. Whiteside je v najboljšem primeru lahko DeAndre Jordan z malce boljšim metom in slabšo obrambo. S tako igro kot jo kaže v tem trenutku, pa Whiteside tudi Jordanu ne sega niti do kolen. Trenutno ne sega do kolen niti kakšnemu Clintu Capeli.

Z Whitesidom Miami igra precej slabše kot z Olynykom in Adebayom. Oba sta sicer precej šibkejša in se težje ruvata z Embiidom, toda njuna želja in motivacija ni nikoli sporna. Toda če Spoelstra Whitesida pusti na klopi, bo to nazoren signal vsem ostalim moštvom, da to ni igralec, ki se ga splača preko menjave pripeljati v svojo sredino. Če pa ga pusti v igri, pa s tem v napadu povzroča težave svojim igralcem. Zato je to največji problem Miamija.

Več o tem smo spregovorili tudi v zadnji epizodi našega podkasta, ki je izšel včeraj in ga lahko najdete na našem YouTube in SoundCloud kanalih. Ne spreglejte!

Leave a Response