Košarka

Sodniki pokvarili izjemno tekmo in nov izjemen rekord Dončiča!

V zgodovini lige NBA ni še nikoli noben igralec na svojem playoff debiju dosegel več kot 40 točk. Dončić je pa s svojimi 42 točkami (13/21, 2/6 za 3, 14/15 prosti meti), 9 podajami, 7 skoki in 3 ukradenimi žogami (11 izg. ž.) ponovno spisal zgodovino, toda njegov rekord in dobro tekmo so tokrat žal pokvarili sodniki, ki so na začetku 3. četrtine, po manjšem prerivanju z Marcusom Morrisom, povsem po nepotrebnem Kristapsu Porzingisu dali 2. tehnično napako, ga poslali predčasno pod tuš in s tem tudi odločili tekmo. Porzingis je po provokaciji Marcusa Morrisa, skušal malce zaščititi Dončića, kar ga je na žalost stalo izključitve na prvi playoff tekmi kariere.
Takoj po tej sodniški odločitvi je na družbenih medijih zavrelo, svoje nestrinjanje s to odločitvijo, pa sta izrazila tudi Dirk Nowitzki in LeBron James, ki se sicer nikoli ne strinjata. Toda pri izključitvi Porzingisa tokrat ni bilo nobenega dvoma. Sodniki so s tem odločili in pokvarili dobro tekmo.
Mavericksi se sicer po izključitvi Porzingisa niso predali, vendar jim je poleg Dončića manjkal vsaj še en razpoloženi strelec. Luka je v 2. polčasu dosegel 23 točk, z 62% metom, vsi ostali soigralci skupaj, pa le 18 točk, s 25% metom. To pa seveda ni bilo dovolj za zmago proti precej bolj globoki ekipi Clippersov, kjer sta za redno polnjenje koša skrbela Kawhi Leonard (29 točk) in Paul George (28 točk).
Dončić je sicer srečanje začel slabo in hitro izgubil nekaj žog, čeprav je verjetno pri nekaj izgubljenih žogah šlo tudi za osebne napake obrambnih igralcev, ki so s fizično igro in občasnimi provokacijami, pri katerih sta prednjačila predvsem Pat Beverly in Marcus Morris, skušali iztiriti Dončića. Ta si je pri padcu na začetku tekme še lažje poškodoval gleženj, toda po povratku iz garderobe in z na novo prevzezanim gležnjem, je Dončić pokazal povsem drugi obraz in celotno tekmo s prodori rezal pot do obroča, skozi zgoščeno obrambo Clippersov.
Potem, ko je v prvih 5 minutah izgubil kar 5 žog, je do konca tekme odlično vodil napad Dallasa, pri katerem pa se je zopet pokazala potreba po še enem organizatorju, ki bi lahko malce razbremenil Luko in mu omogočil kakšen lažji met. Če sodniki ne bi v 3. četrini izključili Porzingisa, bi Mavericski to tekmo lahko dobili. To pa jim lahko daje nekaj upanja pred naslednjim dvobojem, v noči iz srede na četrtek. Ne preslišite tudi našega podkasta, v katerem bomo še bolj podrobno spregovorili o vsem dogajanju na sinočnji tekmi.