Košarka

Rakete so zgrizle parket Oracle Arene!

Dolgčas.

Pred četrto tekmo Zahodnega konferenčnega finala je ta občutek preveval večino košarkaških navdušencev. Tako na Zahodu kot Vzhodu smo gledali tekme, ki so bile bolj ali manj odločene pred zadnjo četrtino. Prejšnjo tekmo so Rakete izgubile za 41 točk, naslednji dan pa je Cleveland vse naše upe po kompetitivni tekmi razbil že v prvi četrtini.

Karakter Houstonove ekipe nam je napovedoval veliko boljšo tekmo od tretje: dve tekmi zapored niso izgubili že celo večnost. A malokdo je verjel, da bo ta tradicija veljala na koncu četrte tekme v oglušujoči Oracle Areni, kjer so Bojevniki v zadnjih 29 tekmah izgubili štirikrat. Da, prav ste prebrali!

Kerr na parket zaradi Iggyjevega oteklega kolena na parket ni mogel poslati svojo najljubšo peterko. Zamenjal ga je Kevin Looney, ki s svojo obrambo in borbenostjo navdušuje že celo serijo, a Iguodalovega pregleda nad igro ne more nadomestiti. Vseeno: Curry je v prejšnji tekmi dokazal, da je poškodba kolena zanj preteklost in navijači Houstona so bili upravičeno zaskrbljeni.

Zaskrbljenost pa je v prvi četrtini zamenjala jeza, ogorčenje in popolna frustracija. Rakete so takoj na začetku tekme želele aktivirati Capelo, ki je za razliko od serije proti Minnesoti in Utahu bil v napadu popolnoma neviden. Ko ta strategija ni delovala, so poskušali s trojkami in prodori, a so jih tudi tukaj Bojevniki uspešno ustavljali, na drugi strani igrišča pa pridno polnili koš.

Rezultat sredi prve četrtine: 12-0. DVANAJST. NIČ. Mike D’antoni je očitno zaspal na klopi in pri 12:-0 ga je kakšen asistent končno dovolj močno dregnil, da se je zbudil in klical minuto odmora.

Po tej minuti so Rakete začele bolje igrati in se približale na 7 točk zaostanka, ko je Harden popolnoma odprt na trojki okleval in rajši podal Tuckerju na drugo stran, ki je bil bolje pokrit. V tem trenutku so vsi navijači Houstona vedeli, da je konec. Pasivnega Hardna niti zdrav Chris Paul ne more nadomestiti.

Resnici na ljubo, Hardnu bi lahko v prvi četrtini sodniki piskali kakšne proste mete več, a so namesto tega puščali zelo trdo igro. V takih situacijah so Curry, Durant in njihovi soigralci mentalno dosti bolj pripravljeni kot Harden, ki pod takim pritiskom žal popusti, in teskaški voz je začel drveti navzdol. Po grdo zgrešeni trojki Paula je Curry v protinapadu položil s faulom in prednost spet dvignil na 12 točk 3 minute pred koncem prve četrtine.

Paul se je usedel na klop, Harden pa je spet zapadel v neskončno tapkanje žoge, medtem ko njegovi soigralci stojijo na trojki. V eni takih akcij je izgubil žogo, na drugi strani pa je Durant zadel koš pod faulom in večina Houstonovih navijačev je verjetno ugasnila TV…ali kaj vrgla vanjo. V vsakem primeru so tekmo nehali gledati.

Kar je škoda, ker bi v naslednjem napadu videli do takrat izredno slabega Gordona, kako je z zabijanjem mimo Looneya za trenutek utišal dvorano in nas spomnil, da Rakete besedo “borba” še niso izbrisale iz svojega slovarja.

S Hardnom na klopi in Paulom in Gordonom na čelu napada Raket so gostje ob prvi četrtini uspeli znižati zaostanek na 9 točk, a kjlub temu njihova igra ni napovedovala nič dobrega v nadaljevanju.

Igra Raket v drugi četrtini je bilo malo bolj tekoča, a kaj, ko žoga še kar ni hotela iti v koš. Bojevniki v grešenju tudi niso zaostajali, poleg tega pa se je poškodoval še Klay Thompson, ko je po blokadi Capele nerodno pristal.

In potem se je začelo. Harden, stepback trojka. Harden, še ena stepback trojka. In po še eni izgubljeni žogi Bojevnikov Hardnovo zabijanje preko nobenega drugega kot Draymond Greena! Tako so se Rakete sredi druge četrtine približale vsega na dve točki zaostanka in od 34 Houstonovih točk jih je Harden ob metu 7-12 dosegel kar 20. Končno lahko gledamo napeto tekmo!

Ko je minuto kasneje Curry dobil tretjo osebno napako, je izgledalo, da je Houstonu preobrat popolnoma uspel. Thompson se je vrnil na parket in čakali smo na odgovor Bojevnikov, ki je prišel v obliki – se opravičujem za velike črke – HACK -A – CAPELA!!! Kako obupan moraš biti, da vlečeš take poteze še pred drugim polčasom??

Po četrti osebni napaki Looneya, prostih metih Tuckerja in uspešnem protinapadu Raket po še eni izgubljeni žogi Raket so Bojevniki kar naenkrat zaostajali za pet. Če je Golden State kralj tretje četrtine, je druga četrtina Houstonovo kraljestvo!

Houstonova prednost je narasla na deset točk po Hardnovi ukradeni žogi Durantu in polaganju v protinapadu in do polčasa so Bojevniki zaostanek znižai na 54:46.

Wow, kakšen prvi polčas. Če so si Houstonovi navijači populili vse lase na svoji glavi v prvi četrini, so si v naslednji Golden Stateovi še kakšni drugi dlaki storili žalosten konec. Harden in Paul sta dosegla 29 od 34 Houstonovih točk v drugi četrtini, medtem ko so Bojevniki zmogli le 18.
 
A počakajmo.
 
Tretja četrtina prihaja.
 
Čas, ko Golden State izkoplje grob svojemu nasprotniku in ga v zadnji četrtini le še zasuje z zemljo in zmoli en očenaš zanj.
 
Curry je do tretje četrtine metal trojke 1-3. Ni šla še minute mimo, in je bil že na 2-4.
 
Na drugi stran je Harden izoliral Curryja in pri metu za tri želel izsiliti osebno napako, a se sodnikova piščalka ni oglasila. Kar je James lahko dobil med redno sezono, si v končnici ni mogel privoščiti.
 
Po lepem kroženju žoge gostiteljev in lahkemu košu je na drugi strani Green Paula pri prodoru ustavil z osebno napako, potem pa začel še vleči za pas. Tudi Chris Paul tukaj ni bil čisto nedolžen in kdor ga pozna, ve, da je vsaka njegova poteza načrtovana.
 
Provociranje Draymond Greena je poteza, ki jo želi Houston čimbolj izkoristiti. Noben drug igralec ni tako čustven in eksploziven kot »osliček«, kot ga »ljubkovalno« kličejo Houstonovi navijači. Se še spomnete, kako se je za Golden State končala njegova izključitev v finalu pred dvemi leti?
 
V nadaljevanju sta obe ekipi dosegle po nekaj lahkih košev znotraj rakete, načeloma pa igra ni bila preveč tekoča in prostih metov ter izgubljenih žog je bilo na pretek z obeh strani.
 
Curry poskuša zadeti trojko iz kota in Trevor Ariza blokira met! 2/5 Curryjeve trojke.
 
Po še enem hitrem protinapadu Bojevnikov je Thompson zadel tranzicijsko trojko – takšno, ki Houston najbolj bolijo. A trenutek pred tem je ob nepravilnem Greenovem bloku Harden malce zaigral in se spotaknil in trojka ni veljala zaradi osebne v napadu. Green je na srečo Golden Statea ostal miren, a videlo se je, kako v njemu vre.
 
Potem pa se je začeo. Curry je z blokom predse dobi Hardna in preko njega več kot meter za trojko zadel koš. Met: 3/6 za tri.
 
V naslednjem napadu je predse uspel dobiti Capelo in ponovil vajo. Met: 4/7 za tri, vodstvo gostiteljev za točko. Množica je dobesedno ponorela!
 
Po še enem zapravljenem napadu Raket je Green našel Curryja v kotu, ki je preko iztegnjenih rok Tuckerja zadel še tretjo zaporedno trojko! Met 5/8 in zdelo se je, da se bo od navijanja dvorana porušila.
 
Na drugi stran je Chris Paul odgovoril s trojko. A že v naslednjem napadu je moment Bojevnikov peljal naprej Curry, ki je z lahkoto polagal mimo Hardna.
 
Nato sta Paul in Green spet imela manjši incident, ko je Green pri lovljenju Paula čez blok le-tega nepravilno zaustavil in igralca sta si izmenjala nekaj krepkih besed pred sodnikom. Tekma znotraj tekme!
 
Z naslednjo trojko Thompsona je odstotek zadetih trojk v tretji četrtini narastel na neverjetnih 83% proti 20% Raket. Po še enem zapravljenem napadu gostov in zadetem košu Duranta je razlika narasla na 8 in D’Antoni je mogel vzeti odmor, ki žal ni prav dosti pomagal in Golden state je tretjo četrtino končal z desetimi točkami prednosti.
 
Po neverjetni tretji četrtini so Bojevniki prvi dve minuti zadnje četrtine kljub boljši igri Raket uspeli držati razliko in z lopatami že stali nad grobom Raket. Kaj drugega v rokah niso mogli imeti, saj drugače ni bilo možno razložiti nekaj neverjetnih izgubljenih žog gostiteljev, ki so jih Rakete pridno izkoristile in zmanjšale prednost na le pet točk, ko je Kerr mogel vzeti odmor.
 
Razlika se je zmanjšala na tri, nato pa sta ekipi začeli tekmovati v temu, kdo bo zgrešil več košev. Greena bi verjetno lahko določili za zmagovalca, saj je zgrešil zabijanje! Da, prav ste prebrali…
 
A najbolje so oboji prihranili za konec. Najprej je Durant zadel zelo težek met iz polrazdalje, odgovoril pa mu je Paul še s težjim metom za tri preko Thompsona. Paulov soigralec Gordon žal ni imel enako dobrega dneva, kar se tiče trojk, in je v naslednjem napadu zgrešil dve zapored in po DVEH zaporednih skokih v napadu je nad Gordonom Looney v prodoru storil osebno napako.
 
Neverjetna borba obeh ekip! Gledamo definicijo playoff košarke. Po še enem zgrešenem metu Golden Statea in genialni podaji Chris Paula je Ariza zadel za tri in Houston je 5 minut pred spet prevzel vodstvo!
 
Naslednji dve minuti sta bili polni prostih metov, zgrešenih trojk in trde igre, nato pa je Curry s polaganjem in prostim metom svojo ekipo približal na le dve točki zaostanka. In ko je izgledalo, da zgrešenim košem ne bo konca, je svojo edino trojko na tekmi zadel – Eric Gordon! Razlika je tako 2 minuti pred koncem narasla na 5.
 
Minuto in pol pred koncem je v protinapadu Gordon grdo zaustavil Duranta, ki je mirno izkoristil svoja dva prosta meta in spet približal Golden state na tri točke zaostanka. Houston je v napad počasi popeljal Harden in dvorana je bila na nogah.
 
V naslednji minuti so igralci spet zgrešili vse, kar se je zgrešiti dalo, medtem ko sta obrambi obeh ekip noreli po igrišču, kot da smo v prvi četrtini tekme in ne v zadnji. 37 sekund pred koncem pa je pri skoku v napadu Livingston porinil Paula, ki se je zabil v hrbet Greena in ga poslal na črto za proste mete.
 
Po enem zadetem prostem metu in dvem točkam zaostanka je Harden v naslednjem napadu zgrešil trojko, a uspel porabiti celoten časa napada. Golden Stateu je ostalo 12 sekund. V napad jih je popeljal Durant in podal žogo Thompsonu, ki je Arizi pobegnil na trojko, a je slednji prihitel do njega, preden je Klay lahko vrgel na koš. Tako Thompsonu ni preostalo drugega, kot da se ga na hitro otrese, a je vmes porabil toliko časa, da je mogel iz obupa preko roke metati za dve točki – in zgrešil!
 
Kerr je tukaj napravil veliko napako, ko ni vzel time-outa v trenutku, ko je Thompsona Ariza odlično pokril na trojki. A na njegovo srečo je v istem trenutku Livingston nad Paulom ob zvoku sirene nehote naredil osebno napako v skoku, Chris Paul je zadel le en prosti met in sodniki so čas vrnili na pol sekunde pred koncem. In Kerr je lahko vzel svoj time-out. Uh, kakšna tekma!
 
Po minuti odmora je Golden state imel žogo iz strani in z nešteto blokadami se je Curry uspel odkriti na trojki v kotu ter uspel neovirano metati za tri….ter zgrešil. Konec tekme.
 
Serija izenačena na 2-2 z zmago Houstona v Oracle Areni! Raketam je uspel neverjeten podvig in Harden ter Paul sta dokončno izgnala vse demone, ki so ju pestili po številnih neuspehih v končnici. Tudi če Rakete izgubijo to serijo, si z borbo prislužijo čisto petico.

Leave a Response