Košarka

Rakete doma klonile proti aktualnim prvakom

OAKLAND, CA - APRIL 16: James Harden #13 of the Houston Rockets drives on Stephen Curry #30 and Klay Thompson #11 of the Golden State Warriors in the first quarter in Game One of the Western Conference Quarterfinals during the 2016 NBA Playoffs at ORACLE Arena on April 16, 2016 in Oakland, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. (Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images)

10 minut pred začetkom tekme in domača dvorana Toyota center je še na pol prazna.

Vsi navijači so upali, da bo slaba obiskanost dvorane ob najpomembnejših trenutkih Raket za trenutek postala preteklost. Konec koncev se le gre za zgodovinski dve tekmi pred selitvijo v San Francisco! Žal temu tudi danes ni tako.

Vsi vemo, da se bo do polčasa dvorana dobro napolnila in navijanje bo na nivoju, ampak v primerjavi z nekaterimi drugimi dvoranami, kjer je oglušujoče navijanje prisotno že od začetka, je trenutno stanje Houstonovega košarkaškega svetišča bolj kot ne porazno. Upajmo, da so igralci obeh ekip veliko bolje pripravljeni!

K sreči se je dvorana napolnila še pred prvim sodnikovim žvižgom in v prvih minutah tekme smo bili priča pravi Hardnovi eksploziji točk. To je Draymond Greena tako razjezilo, da je po Hardnovem košu brez nobenega povoda močno odrinil Jamesa in si prislužil tehnično napako.

A Bojevniki ne bi bili prvaki, če se ne bi bili sposobni hitro vrniti v igro. Durant je s pomočjo Curryja in Thompsona rešetal Rakete z vseh strani in žal se je izkazalo ravno to, česar so se navijači Houstona najbolj bali – na Duranta ni odgovora in prva četrtina se je kljub odličnemu začetku Raket končala z le eno točko naskoka nad Bojevniki. Povrh vsega je še izgledalo, da se je Harden poškodoval, a mu je na srečo le zmanjkalo zraka po komolcu Looneya v prsa.

Po dobrem začetku druge četrtine za Houston pod vodstvom Chris Paula se je Durant odločil, da enostavno ne bo zgrešil iz polrazdalje in s pomočjo dveh trojk Younga s klopi popeljal svojo ekipo v vodstvo. Po anemičnem nadaljevanju Raket in večanju vodstva s strani Golden Statea je izgledalo, da je domačemu moštvu zmanjkalo energije, dokler se ni Harden odločil, da ima vsega dovolj in z dvemi zaporednimi trojkami ter nekaj dobrimi podajami dohitel Bojevnike.

Tukaj je treba omeniti odlično igro Capele v obrambi. Mnogi so se bali, da bodo Rakete z njim v igri zelo ranljive – podobno kot Utah Jazz z Gobertom, ki so ga Bojevniki lani preko postavljanja blokov pripeljali na Curryja, ki se je z njim igral kot z malim otrokom. Clint je Curryju takoj pokazal, da z njim ne bo mogel češenj zobati; prvič mu je Curry še ušel, pa dobil blokado od mladega Švicarja, drugič pa mu je »Swiss Roll«, kot je Clintov nadimek, žogo kar ukradel med vodenjem.

Ko je še Draymond Green mogel zaradi tretje osebne napake zapustiti igro, se je zdelo, da se bo tehtnica nagnila v korist domačega moštva, a je po njihovem zapravljenem napadu Young s svojo tretjo trojko iz štirih poskusov izenačil izid tik pred iztekom polčasa. Kakšna tekma!

Komentar po prvem polčasu: Golden State zelo dobro zaustavlja »solerski« način Houstonove igre. Le Hardnovemu neverjetnemu metu za tri se morajo Rakete zahvaliti, da je rezultat tako tesen. »Brado« na trojki nikoli ne podvajajo in rajši pokrijejo vse »tricaše«, tako da Harden nima komu podati. V prodorih pod koš ga zelo pametno pokrivajo – z dvignjenimi rokami, a vseeno dovolj agresivno, da ga včasih uspejo vreči iz tira. Rezultat tega so trije pretečeni napadi Raket, ko je Harden na trojki preveč časa driblal žogo in v zadnjih sekundah napada podal soigralcem, ki so bili odlično pokriti.

Na drugi strani je strašljivo dejstvo, da se je pravzaprav le Durant ogrel, Curry in Thompson pa imata za svoje standarde precej »revno« statistiko. Če se vsaj eden od njih zbudi, bodo Rakete zelo težko parirale Bojevnikom.

Drugi polčaso so Bojevniki po svoji stari navadi odlično začeli, a so jih proti konceu tretje četrtine Rakete uspele skoraj ujeti. Slabost »ISO ball« strategije se je začela kazati: kljub odlični igri je Harden postajal utrujen in ko ni imel žoge v roki, je z izjemo enega utekavanja pod koš bolj kot ne postaval za trojko.
Večino zadnje četrtine so Bojevniki uspeli držati 8-10 točk prednosti. Kadarkoli so se Rakete uspele malo približati, je Thompson uspel odgovoriti s trojko.

Na koncu so Rakete izgubile 119-106. Harden je kot v vsaki prvi tekmi serije bil odličen, saj je dosegel 41 točk z metom 14-24 ter 5-9 za tri. Večina njegovih soigralcev je bila zelo solidnih: Chris Paul 23 točk z metom 8-17, Eric Gordon 15 točk z metom 6-13 in Capela 12 točk z metom 6-7. Taka predstava bi proti vsem ostalih tekmecem zadoščala za zmago, a žal ne proti aktualnim prvakom.

Golden Stateov prvi strelec Durant se je zaustavil pri 37 točkah z metom 14-27 in trojkami 3-6. Sledil mu je Thompson z 28 točkami in metom 9-18, Curry 18 točkami z metom 8-15 in 8 podajami, Draymond Green pa je 9 skokom dodal kar 9 podaj, dve ukradeni žogi in dve blokadi.

»Stranski igralci« Golden Statea so nagnili tehtnico na stran gostov: Iguodala z 11 točkami in Young z 9 (trojke 3-5) so svoje minute izkoristili dosti bolje kot Ariza (23 min), Tucker (35 min), Mbah a Moute (17 min) in Green (17 min), ki so skupaj dosegli le 14 točk.

Če upoštevamo Hardnov trd točkovni padec v obeh prejšnjih serijah po prvi tekmi, lahko sklepamo, da bo Golden State v drugi tekmi imel še lažje delo. Zato je zdaj čas, da se »prebudijo« Chris Paul in Houstonovi igralci s klopi, ki enostavno morajo izkoristiti minute, ko Kevin Duranta ni v igri. To tekmo jim to ni uspelo.

Leave a Response