Košarka

Premierni večer NBA – povzetek

NEW ORLEANS PELICANS – TORONTO RAPTORS 122 – 130

 

74. sezona lige NBA se je tradicionalno začela s podelitvijo prstanov aktualnim prvakom lige NBA, med katerim je igralcem ušla tudi kakšna solzica. Čustva Torontovih igralcev so se očitno prenesla tudi na tekmo, saj so Pelicansi kljub odsotnosti Williamsona povedli.

Raptorsi so se hitro vrnili v igro in po podaljšku zmagali. A potrebovali so odlično predstavo Siakama in fantastično Van Vleeta (oba 34 točk), ki je sijajno nadomestil izpad točk zaradi odhoda Greena in Leonarda. A njega iz klopi ni mogel nadomestiti nobeden in v oči je bodlo dejstvo, da je Toronto odigral tekmo rednega dela s samo osmimi igralci.

Fred Van Vleet je zadeval iz vseh položajev

Na drugi strani je za Pelicane doseglo točke vseh 12 igralcev, ki so vstopili v igro, in le Ingram ter Holiday sta igrala več kot 30 minut – Nick Nurse je vsaj toliko minut namenil vsem igralcem prve peterke.

Lonzo Ball in Ingram sta na prvi tekmi izgledala zelo dobro. Ingram je v odsotnosti Williamsona v navezi s Holidayem prevzel glavno vlogo v moštvu ter dosegel 22 točk iz 19 metov. Njegovo solidno igro so kazili le nepotrebni meti iz polrazdalje, katere bi lahko spremenil v polaganja ali met za tri točke. Izkazal se je tudi s petimi podajami, s katerimi je ob podvajanju spretno našel strelce okoli sebe.

Pelicanovi rezervni igralci so dosegli kar 57 točk (Torontovi le 23), pri katerih sta izstopala zelo samozavestni italijanski novinec Nicolo Melli s štirimi trojkami iz petih poskusov ter borbeni Hart s 15 točkami in 10 skoki, od tega kar štiri v napadu.

Malce več smo pričakovali od Jrue-ja Holidaya, za katerega so nekateri pred začetkom sezone pričakovali, da bo celo pobral nekaj MVP glasov. Holiday očitno še vedno ni navajen prevzeti vloge glavnega nosilca, a gre le za eno tekmo. Mogoče bo v naslednji že drugače!

Kar se tiče Toronta, skrbi dejstvo, da so mogli Raptorsi za zmago igrati skoraj tako zavzeto, kot da bi šlo za tekmo končnice in ne rednega dela. Siakam je odigral 38 minut, Van Vleet in Lowry pa kar 44 oz. 45. Odsotnost Greena in Leonarda se še kako pozna. Obliž na rano je vrnitev Og-a Anunobyja, atletskega in odličnega obrambnega igralca, ki še razvija napadalno igro.

Če bo hotel Nick Nurse “preživeti” sezono in v končnico pripeljati vsaj kolikor toliko sveže igralce, bo mora tudi rotacijo igralcev temu prilagoditi. A zna se zgoditi, da se bo s tem na račun nabralo preveč porazov…

LOS ANGELES LAKERS – LOS ANGELES CLIPPERS 102 – 112

Druga tekma večera, bitka za Los Angeles, je bila nabita z zvezdniki in medijskim pompom. Pri Lakersih zaradi poškodbe niso mogli računati na Kyla Kuzmo, pri Clippersih pa na Paula Georgea.

Na začetku tekme sta LeBron in Davis zelo hitro pokazala svoj bogat ofenzivni repertoar s pick&rolli, pick&popi, trojkami, podajami in prerivanjem pod košem. Ta dvojec je verjetno najbolj raznovrsten v vsem NBA. Hitro je bilo zelo očitno, da jima prva peterka Clippersov – z izjemo Leonarda – ne bo mogla parirati.

Lou Williams in Montrezl Harrell sta bila nerešljiva uganka za Lakersovo obrambo

Clippersova druga peterka – druga pesem. Prvi in drugi igralec v glasovanju za šestega moža leta, Lou Williams in Montrezl Harrell, sta z nekaj uspešnimi in za njiju značilnimi pick&rolli takoj pokazala, da jima Lakersova obramba ni dorasla. Lakersove rezerve niti približno niso uspele držati korak z njima, kar se najbolje pokaže v statistiki +/-: Vsi štirje Clippersovi rezervni igralci so v času, ki so ga prebili na parketu, pridelali vodstvo (Williams +13, Harrell +15), medtem ko je vseh pet Lakersovih rezerv končalo v minusu (Daniels -13, Dudley -20).

V tretji četrtini je ob dvoštevilčnem vodstvu Clippersov Lakersom uspel 15-0 in prevzeli vodstvo. Nad vodo jih je držal predvsem fenomenalni Danny Green, ki je tekmo končal ob 28 točkah in sedmih zadetih trojkah.

A v zadnji četrtini je LeBronu in Davisu zmanjkalo goriva. Skupaj sta v tem obdobju dosegla le dve točki in prav nič jima ni pomagalo dejstvo, da se je Leonard po začetnem zaspanem začetku počasi vedno bolj prebujal. Končal je s 30 točkami iz 19 metov, 6 skoki in 5 podajami. 19 metov je prav tako porabil tudi LeBron, a končal pri le 18 točkah, katerim je dodal 8 podaj in 9 skokov. Glavna razlika je bila v agresivnosti enega in drugega zvezdnika: Kawhiju so sodniki namenili 10 prostih metov, LeBronu pa le 4.

 

Ko se je Kawhi Leonard ogrel, ga ni mogel zaustaviti več nihče

Z natančnostjo se ni proslavil niti Davis, ki se je z metom 8-21 ustavil pri 25 točkah. Na črto za proste mete so ga sodniki poslali kar 14-krat, zato mu za razliko od LeBrona ne gre očitati pasivnosti.

Clippersova klop je kar 60 točk oziroma 41 več od rezervnih igralcev Lakersov. Prednjačila sta seveda Williams (21 točk, 7 podaj in 5 skokov) ter Harrell (17 točk, 7 skokov, 4 podaje) in dvoštevilčna sta bila tudi Green (12) ter Harkless (10). V oči bode predvsem razlika v metu za tri med igralci prve postave ter klopi: Prvih pet igralcev je zmoglo štiri trojke iz 17 poskusov, rezervisti pa sedem iz štirinajstih.

 

 

 

Lakersova superzvezdnika lahko za poraz krivita le sama sebe

Pokazalo se je torej tisto, kar smo pričakovali že pred začetkom sezone – širina Clippersov je bila preveč za LeBrona in Davisa. A še enkrat poudarjamo – gre za eno tekmo, ki ne bo narekovala trenda čez celotno sezono. Za Clippersove tekmece je pa kar strašljivo dejstvo, da lahko ta ekipa igra tako dobro brez svojega drugega superzvezdnika – kako bo igra šele izgledala, ko se Paul George vrne?