KošarkaNaš uvid

Predogled NBA sezone 2019/2020 – 4. del

Tokrat boste v predogledu lahko brali o treh moštvih, ki igrajo jutri, na otvoritveni dan NBA sezone. O četrti ekipi, ki igra jutri (Toronto Raptors), pa smo že pisali.

 

 

NEW ORLEANS PELICANS

Pelicanovo zgodovino bi lahko razdelili na tri obdobja, ki so si zelo podobna. Vsak obdobje je bilo zaznamovano s prvoizbranim zvezdnikom na naboru, ki je po šestih letih (Chris Paul) oziroma sedmih (Anthony Davis) zaradi neuspehov kluba zahteval menjavo. Po obeh menjavah se je tudi zamenjalo vodstvo kluba.

Tretje obdobje kluba se ni začelo prav nič drugače: »loto« žogice nabora so jim prinesle srečo in prvi izbor, Ziona Williamsona. V pisarni ga je pričakal nov generalni menedžer David Griffin, ki je leto pred tem na žalost LeBrona bil odpuščen iz enakega položaja v Clevelandu.

Tukaj se podobnosti končajo. Igralci, ki jih je Griffin dobil v zameno za Davisa, veliko bolj obetajo kot Eric Gordon, Chris Kaman in Al-Farouq Aminu. Sodeč po tekmah pred začetkom sezone, Lonzo Ball deluje kot prerojen ter hitro vzpostavlja kemijo z Williamsonom. Brandon Ingram še ne izstopa, kot bi od kalibra njegovega igralca lahko pričakovali, zato mu Pelicani niso namenili podaljšanja pogodbe. Verjamemo pa, da bo leto, ki prihaja, Ingram izkoristil za razkazovanje svojega talenta – še posebej v odsotnosti Williamsona, ki bo zaradi operacije meniskusa manjkal približno dva meseca.

4. izbor Lakersov iz menjave za Davisa je Griffin uporabil za čiščenje grehov prejšnje uprave. Solomona Hilla in njegovih 12 milijonov na leto je poslal v Atlanto v zameno za kar tri izbore v prvi rundi (8., 17. in 35. izbor). Na osmem mestu so izbrali Jaxsona Hayesa, obetavnega centra, ki s poškodovanim kolenom še ne bo mogel začeti sezone, in Nickeil-Alexandra Walkerja na 17. mestu, eno od zelo prijetnih presenečenj pripravljalnih tekem.

Ostrostrelec J.J. Reddick in center Derrick Favours iz Utaha zaokrožujeta prvo peterko, ki jo bo vodil pogosto spregledani organizator igre Jrue Holiday. Kot prva opcija v napadu si lahko končno obeta all-star sezono, ob vrnitvi Williamsona pa tudi uspehe na parketu.

Se bo tretje obdobje, »era Williamsona«, končala bolje kot tista Chrisa Paula in Anthonyja Davisa? Začetek zaradi poškodbe Ziona vzbuja mešane občutke, medtem ko so ekipa in vodstvo definitivno stopničko višje od prejšnjih. New Orleans Pelicans bodo letos eno najbolj zanimivih moštev lige!

 

 

LOS ANGELES LAKERS

Tako kot Pelicane je Lakerse letos poleti najbolj zaznamovala menjava za Anthonyja Davisa. Generalni menedžer Rob Pelinka je nekaj let klubske prihodnosti žrtvoval za sedanjost, v kateri je LeBron kljub 34 letom še vedno dovolj dober za naskok na vrh NBA lige. Računica naj bi se mu izšla tudi po odhodu ali upokojitvi LeBrona: Lakersi so še vedno ena najbolj priljubljenih destinacij med prostimi agenti, ki si povrh lahko obetajo igranje z Anthonyjem Davisom.

Kako torej izgleda prva peterka? Po ponovni poškodbi Cousinsa bo mesto prvega centra pripadalo Dwight Howardu, ki bo k svoji drugi epizodi v Lakersih pristopil z večjo mero skromnosti ter se zadovoljil z manjšim številom dotikov žoge, kot jih je bil vajen v najboljših letih svoje kariere.

Organizator igre Rajon Rondo je še eden v vrsti velikih egotov, ki jih bo LeBronova prisotnost morala prizemljiti in držati v dobrih odnosih s soigralci čez celo sezono. Rondoju, Howardu, LeBronu in Davisu se bo v prvi postavi verjetno pridružil lanski prvak s Torontom, Danny Green. Slednji bo poskrbel za mete z razdalje, ki jih Lakersi krvavo potrebujejo. Tako LeBron kot Davis sta zadovoljiva strelca z razdalje, vendar sta bolj učinkovita pri napadih na koš, katere jima omogoča ravno prostor, zagotovljen s strelci okoli črte meta za tri točke.

Nekaj te kemije sta pokazala že v pripravljalnih tekmah. Na njuno pick&roll igro noben tekmec pravzaprav nima odgovora in LeBron izgleda spočit, energičen ter osredotočen, kot že dolgo ne. Konec koncev je imel letos toliko počitka, kot ga ne pomni v zadnjih 14 let, ko je nazadnje ostal brez končnice.

To je tudi eden izmed razlogov, zaradi katerih strokovnjaki uvrščajo Lakerse pred Clipperse: zdrav, spočit in motiviran LeBron kljub 34 letom še vedno spada med tri najboljše igralce lige. Ob sebi ima najboljšega soigralca, kar jih je kdaj imel, in to v najboljših letih. Ga res lahko kdo ustavi pri naskoku na finale?

 

LOS ANGELES CLIPPERS

Clippersi, zmagovalci prestopnega roka in glavni favoriti za naslov NBA prvaka.

Ni še preteklo šest let od rasističnega škandala bivšega predsednika Sterlinga, zaradi katerega je moral prodati moštvo.

Nista še pretekli dve leti, odkar so Clippersi poslali Blake Griffina v Detroit in začeli prenovo moštva.

Še Lakersi in Netsi so kljub svoji privlačni destinaciji potrebovali več časa, da najdejo svoj veliki dvojec. Lastnik Steve Ballmer, posebni svetovalec Jerry West, trener Doc Rivers in ostali so naredili izjemno delo, da so se lahko postavili v položaj kluba, ki lahko ugodi vsaki želji superzvezdnika, ki želi igrati pri njih.

Po poročanju medijev je vodstvo Clippersov na sestanku z Leonardom predložilo Kawhiju seznam igralcev, s katerimi bi lahko zaigral v novem klubu. Kawhi je brez pomišljanja pokazal na Paul Georgea, ki je ravno zaključil prvo leto svoje nove pogodbe.

Nobeden izmed vodstva Clippersov ni poskušal Kawhija prepričati v kakšno lažjo izbiro, s čimer bi lahko klub obdržal dosti več svojih igralcev in izborov na prihodnjih naborih. Enostavno so se spogledali in si rekli: »Dejmo dobiti Georgea!«.

Cena je bila seveda zelo visoka, saj je bila vsa pogajalska moč na strani Oklahome in Sama Prestija. A na srečo je Clippersom ostalo toliko dobrih igralcev in izborov od menjave za Chrisa Paula in Blakea Griffina, da so lahko preživeli tudi to ceno. Kawhi namreč ni hotel priti v moštvo, ki ni pripravljeno za naskok na naslov.

Ko je govora o Clippersih, se ne moremo izogniti primerjavam z Lakersi. Slednji imajo, tako kot očitno polovica lige, tudi veliko dvojico, vendar je niso obkrožili s tako kakovostnimi igralci, kot Clippersi.

Ostrostrelec Landry Shamet in obrambna energijska »bomba« Patrick Beverley, ki tudi zadane za tri, se bosta sijajno vklopila poleg Paul Georgea in Kawhija Leonarda. Nobeden od njiju za svojo igro ne potrebuje žoge v rokah in bosta lahko v napadu širila prostor za oba superzvezdnika. Pod košem bo tekme verjetno začel mladi Ivica Zubac, ki ima odlično menjavo v JaMychael Greenu, »small-ball« centru, ki zna zadeti za tri.

Iz klopi bo prihajalo še več ostrostrelcev: Patrick Patterson, Maurice Harkless in Rodney McGruder niso najboljši »tricaši« v ligi, vendar so dovolj dobri, da zagotovijo prostor za najbolj uničujoči dvojec v NBA, ki štarta s klopi: Lou Williams in Montrezl Harrell sta s svojo kemijo v pretekli končnici sejala strah med vrste Bojevnikov v prvi rundi in jima celo odščipnila dve tekmi.

Zaradi operacije na obeh ramah poleti bo Paul George približno 4-6 tednov spremljal igralce s klopi, zato »pravih« Clippersov ne gre pričakovati do polovice sezone, ko se bodo uigrali. Od takrat naprej pa lahko pričakujemo, da bosta tako njihov napad kot obramba med najboljšimi desetimi ekipami lige. In z redkimi izjemami je to bil vedno najboljši recept za prvaka NBA.