KošarkaNaš uvid

Predogled NBA sezone 2019/2020 – 3. del

 

MIAMI HEAT

Poletje se za našega Gorana Dragića ni začelo najbolje. Najprej je bil vpleten v scenarij, po katerem naj bi zaigral z Dončićem v Dallasu, ki naj bi pomagal olajšati menjavo Butlerja iz Philadelphie v Miami. Konec poletja so se začele širiti govorice, da bo štartal s klopi. In zdaj, v pripravljalnih tekmah, se ta scenarij uresničuje.

V zadnjem letu pogodbe se igralci želijo čimbolj izkazati, zato da dobijo čim višjo pogodbo naslednje leto. Goran bo iz klopi težko prispeval toliko, kot sicer zmore in manjša minutaža lahko pošteno vpliva na višino njegove nove pogodbe.

A tudi če bi igral v prvi postavi, bi žogo spet bolj malo videl – Dwayne Wadea je nadomestil Jimmy Butler, ki zelo rad vodi pick&roll igro, v kateri je tudi dober. V zameno za Butlerja je Miami v Philadelphio poslala ostrostrelca Josha Richardsona.

Če odštejemo še »tricaša« Waynea Ellingtona, ki je podpisal pogodbo z New Yorkom, in prištejemo Justina Winslowa v prvi postavi, nam bo takoj jasno, da tudi letos Miami ne bo zmagoval tekem z metanjem z razdalje, ampak trdo obrambo in počasno igro v napadu. Lahko le upamo, da bodo rezervnim igralcem bolj povšeči hitrejša igra, v kateri Goran blesti in si nazaj pridobi mesto v prvi postavi, ali s svojo igro podpiše novo dobro pogodbo ter predvsem najde klub, ki bo lahko izkoristil njegove kvalitete.

DETROIT PISTONS

Pretekla sezona je bila prva, katero je Blake Griffin preživel v Detroitu od prvega do zadnjega dne. Po preigravanju raznih kombinacij takoj po menjavi januarja 2018 je konec leta trener Van Gundy prepustil mesto Dwayneu Caseyu, ki je v istem letu prejel nagrado trener leta in bil odpuščen iz Toronta. Casey je igro podredil Griffinu, ki se je v preteklih nekaj letih razvil iz »razbijača« v pozicijo, ki ji v NBA pravijo »point forward« oz. organizatorsko krilo.

Griffin, ki ima za sabo že veliko manjših in nekaj večjih poškodb, je po več bolj ali manj zdravi sezoni v končnici moral svoje soigralce gledati s klopi. Pri 30 letih in 115 milijonih v treh letih, kolikor mu bo navrgla pogodba, Pistonsi ne morejo nanj računati kot igralca, ki jih lahko popelje vsaj v drugo rundo končnice na šibkem Vzhodu.

Njihovo neodločenost glede prihodnosti kaže dejstvo, kako so poravnali iztek plač vseh glavnih igralcev: Razen Griffinu se štirim igralcem z najvišjimi plačami (Andre Drummond, Reggie Jackson, Tony Snell in Langston Galloway) iztečejo pogodbe naslednje leto. Drummond in Snell imata opcijo podaljšati za eno leto. Z dobro igro bo Drummond verjetno odklonil opcijo in si želel daljše pogodbe z enako ali višjo plačo, ki trenutno znaša 28 milijonov.

V duhu »reseta« čez dve leti so podpisali pogodbe z novimi igralci: Tako Derrick Rose kot Markieff Morris sta na klub vezana za točno dve leti. Kaj se bo po dveh letih zgodilo? Vodstvo Detroit Pistonsov so si pustili mnogo odprtih opcij – med drugim tudi menjava Griffina.
Trenutna ekipa namreč ne obeta kaj več kot v najboljšem primeru zadnje, 8. mesto, ki še vodi v končnico in izpad v prvi rundi. Tak rezultat so dosegli že lani in navijači bodo želeli korak naprej. Če Pistonsi tega niso sposobni, potem je najbolje, da ta reset pride raje prej kot slej.

 

ATLANTA HAWKS

 

Klub Atlanta Hawks se bodo slovenski ljubitelji NBA košarke še dolgo najbolj spominjali po temu, da je Luko Dončića na večer nabora zamenjala za Trae Younga. V zameno jim je Dallas poslal svoj izbor na letošnjem naboru, ki ga lahko Atlanta izkoristi, če Dallasu loto žogice ne namenijo eno izmed prvih pet mest. To se je tudi zgodilo in Atlanta je kot 10. po vrsti izbrala Cama Reddisha, lanskega soigralca Ziona Williamsona in R.J. Barretta na univerzi Duke.

A vrnimo se malce v lansko sezono in spomnimo, kakšna internetna vojna je divjala med Dallasovimi in Atlantinimi navijači o upravičenosti menjave. V prvih nekaj mesecih sezone, ko je Luka obnorel ameriško občinstvo, Young pa popolnoma zatajil pri metih za tri točke, je ocena menjave bila jasna: Generalni menedžer Travis Schlenk je naredil napako desetletja.

A Trae Young se ni pustil medijskemu pritisku in začel vedno bolje zadevati za tri ter po All-star premoru popeljal tankajočo Atlanto do nekaj res lepih zmag, začinjenih z odličnimi osebnimi predstavami. Navijači so si bili enotni: Počakajmo na nabor 2019, ko bomo lahko ocenili, ali se je menjava izplačala ali ne.

Vrnitev v sedanjost, po naboru, nam tega odgovora še vedno ne more dati. Cam Reddish je pred prihodom na kolidž veljal za prvi izbor na draftu 2019: doseganje točk, podaje, obramba – znal je vse. Na univerzi pa je njegov ugled padal skladno s padanjem njegovih odstotkov za 2 in za 3. Atlanta upa, da je bila njegova slabša statistika od pričakovane posledica poškodb, ki jih je utrpel med igranjem. Zato bomo na oceno menjave Young – Dončić mogli počakati še vsaj par mesecev.

DeAndre Hunter je še en novinec, ki si ga je Atlanta zelo želela in dobila s tem, ko se je z menjavami nabornikov prebila na četrto mesto nabora. Hunter je odlično obrambno krilo, ki še razvija svojo napadalno igro. Atlanta upa, da bo Hunter uspel zapolniti obrambne vrzeli, ki se bodo z Youngom in Collinsom pogosto odpirale nasprotnim napadalcem.

Vzhodna konferenca kljub svoji šibkosti jih letos realno ne pričakuje v končnici. A ekipa je mlada dobro zgrajena, saj ima na vsaki poziciji solidnega igralca prve postave ter dobro menjavo. Atlanta potrebuje le čas, da ti igralci skupaj rastejo in najdejo pravo »kemijo«.

 

ORLANDO MAGIC

Orlando Magic je od svojega predzadnjega obiska končnice leta 2012 ves čas v »rebuilding« fazi. Po menjavi Dwight Howarda in prihodu generalnega menedžerja Hennigana leta 2012 se je začel 5-letni mučni proces, ki se je končal z menjavo Hennigana, glavnih igralcev in glavnega trenerja leta 2017. S tem »resetom« je Orlando nakazal neuspešnost zadnjih petih let ter naznanil boljša čase.

In ti so prišli ravno v letu, ko so nekaterim najboljšim igralcem Orlanda potekle pogodbe. Drugo moštvo iz Floride je na čelu s centrom Nikolo Vučevićem osvojilo sedmo mesto v Vzhodni konferenci in v prvem krogu po presenetljivi prvi zmagi štirikrat klonili proti kasnejšim prvakom, Toronto Raptorsom.

Generalni menedžer John Hammond se je letos poleti mogel odločiti, ali bi z enako ekipo nadaljeval lov na končnico, ali pa rajši šel v novo grajenje ekipe, ki se je v prejšnji petletki tako slabo končalo. Tokrat se je odločil drugače: Vučeviću je ponudil 100 milijonov za štiriletno zvestobo, super rezervi Terrenceu Rossu pa polovico manj za isto obdobje. S tem je naznanil popolno zaupanje igralskemu in strokovnemu kadru ter jim požegnal novi naskok na končnico.

Edini novi igralec Orlanda je tako postal Al-Fariq Aminu, ki se je kot obrambno krilo, ki zadeva trojke, uveljavil med štiriletnim udinjanjem Portland Trailblazersom. 29-letnik je podpisal triletno pogodbo, vredno 30 milijonov.

Septembra se je Orlando znašel na naslovnicah NBA portalov zaradi poteze, ki se je marsikomu zdela malce nelogična: po enem letu okrevanja so Markelleju Fultzu podaljšali pogodbo za novince v leto 2021/2022, ki mu bo tako navrgla dodatnih 16 milijonov. Spomnimo, bivši prvi izbor na naboru leta 2017 je po sagi s poškodovano ramo in izgubo meta bil zamenjan iz Philadelphie v Orlando, kjer so bili zelo potrpežljivi z njim. Celo preteklo sezono je porabil za okrevanje, kar seveda pomeni, da ni videl niti minute parketa. Očitno je to bilo dovolj, da je prepričalo Hammonda v podaljšanje zelo lepe pogodbe.

Orlando Magic se bo v tem letu znova boril za ena zadnjih mest, ki vodijo v končnico. Vučević je novinarjem sicer razlagal, kako lačni uspeha so igralci po okušanju slasti končnice, a jim samo želja ne bo pomagala do preboja v playoff. Ne dvomimo, da so se sposobni tja uvrstiti. Kaj več kot zmaga ali dve v prvem krogu pa bo presenečenje.

 

 

OKLAHOMA CITY THUNDER

 

Ena najbolj obrabljenih ekip v rubrikah »Kaj bi…če bi…« je letos izgubila še zadnjega od četvorčka, ki je pred toliko leti s finalom lige NBA napovedoval novo dinastijo. Z menjavo Russla Westbrooka v Houston je generalni menedžer Sam Presti izgubil še tretjega MVP igralca in s tem naznanil novo obdobje bivših Seattle Supersonicsov.

»Čarovnih nabora« Sam Presti je mogel postati »čarovnik igralske tržnice«. Z menjavo Hardna je dobil Stevena Adamsa; Ibaka mu je navrgel Oladipa in Sabonisa, slednja dva pa Paula Georgea, ki je lani oznanil, da bo še dolga leta zvest Oklahomi.

A po prvem oddelanem letu pogodbe je bil klic Kawhija premočan. Sam Presti je izkoristil boljši pogajalski položaj Oklahome in od Clippersov poleg dobrega mladega igralca (Alexander) ter veterana (Gallinari) izsilil še malo morje izborov na draftu, ki so si jih Clippersi pridno nabirali z menjavo Chrisa Paula in Blakea Griffina.

Po odhodu Georgea je Westbrookova menjava visela v zraku. James Harden je stopil v akcijo in prepričal Daryla Moreya v menjavo Westbrooka in Paula. Chris Paul je po svoji odlični prvi sezoni v Houstonu nato odigral veliko slabšo drugo sezono in nakazal, da so njegovi dominantni časi v napadu in obrambi mimo. Zato je Morey sprejel tveganje in eno najslabših pogodb v ligi zamenjal za drugo, ki je po mnenju mnogih še malenkost slabša.

Chris Paul je na tak način pristal tam, kjer si je najmanj želel – v klubu, ki do izteka njegove pogodbe verjetno ne bo videl končnice. Služil bo lahko kot mentor Shai-Gilgeous Alexandru ter Oklahomo poskusil pripeljati na častno osmo mesto in sodelovanje v končnici.

Thunderji bodo kljub izgubi dveh superzvezdnikov na parket poslali spodobno ekipo. Chris Paul bo v prvi postavi najverjetneje poveljeval Alexandru na položaju branilca, obrambno naravnanega Robersona na krilu, Gallinariju na krilnem centru in Adamsu na centru. Ob dobrem zdravju igralcev bi se ta ekipa znala prikrasti v končnico. Ni pa še izključena menjava Chrisa Paula, ki je lahko izvršena najkasneje do februarja naslednje leto, vendar je zaradi višine njegove pogodbe ter starosti zelo malo verjetna.

Zato navijače čaka trnova pot prenove ekipe z upanjem, da jo bodo pohitrili vsi tisti izbori, ki jih je Presti dobil od Clippersov. S pametnim vodenjem lahko Thunderji v nekaj letih postanejo ena boljših ekip na Zahodu. Sam Presti je že pokazal svoje sposobnosti draftanja in menjav. Bo podobno uspešen tudi pri prenovi moštva?