Košarka

Predlog lige NBA ogroža Dončićevo mesto v končnici

Pred ponovnim zagonom lige NBA te dni potekajo intenzivni pogovori med vodstvom tekmovanja, lastniki klubov in sindikatom igralcev o tem, na kakšen način se bo odigral preostanek sezone. Vse podrobnosti bodo znane do 1. junija, ko bodo moštva predvidoma začela s pripravami. Tekme se bodo zagotovo igrale v Disney Worldu na Orlandu, med možnimi prizorišči pa še vedno ostaja Las Vegas, kjer bi lahko odigrali preostale tekme rednega dela v zahodni konferenci.

Najbolj se zatika pri pogovorih o zaključku rednega dele sezone. Vodstvo lige, na čelu s komisarjem Adamom Silverjem si želi, da nihče ne bi dvomil v legitimnost letošnjega naslova, zato nameravajo končnico izpeljati v celoti. Ker pa zaradi tega ne bodo mogli odigrati vseh tekem rednega dela sezone, se je sedaj pojavila ideja o t.i. “playoff play-in” turnirju. Po enem od predlogov, ki je pricurljal v javnost, bi se moštva, ki na lestvicah obeh konferenc zasedajo mesta od 7 do 14, za končnico borila na posebnem turnirju, moštvi, ki bi se prebili v finale, pa bi nato nastopili v končnicah obeh konferenc.

Ta predlog bi najbolj oškodoval ravno Dončićeve Maverickse, ki so si mesto v končnici pravzaprav že zagotovili. Do konca sezone jih je namreč čakalo še 13 tekem in eden od najlažjih razporedov. Pred Portlandom na 9. mestu so imeli kar 11 zmag prednosti, Dallas pa se je pred prekinitvijo sezone spogledoval celo s prednostjo domačega parketa. Dallas ima na zgoščeni lestvici zahoda enako število zmag kot Houston in Oklahoma, 1 zmago manj kot Utah na 4. mestu, 3 zmage manj kot Denver na 3. ter le 4 zmage manj kot Los Angeles Clippersi na 2. mestu. Precej bolj verjetno je torej bilo, da bi se Dallas povzpel do 3. ali celo 2. mesta kot pa, da bi izpadel iz končnice.

Če bo ideja o “playoff play-in” turnirju sprejeta, bo torej Dallas moral pred pravo končnico odigrati še eno končnico, kjer se bo zaradi formata igralo na vse ali nič, odločala pa bo lahko tudi dnevna forma, zaradi česar je seveda možnost presenečenja precej večja.

Kaj pa vi menite o predlaganem formatu in kakšen je vaš predlog za preostale tekme rednega dela sezone?