KošarkaPodaljšek

Nov avtogol Mavericksov, ki očitno bolj kot o tej, razmišljajo o prihodnjih sezonah

Mavericksi so sinoči na tekmi proti Oklahomi, enemu od najslabših moštev lige, Luki Dončiću in Kristapsu Porzingisu namenili počitek ter prepričljivo izgubili srečanje, na katerem so že v 1. polčasu zaostajali za 22 točk. To sezono so začeli neprepričljivo, nato pa so po vrsti okužb s covidom, zabeležili še vrsto porazov. V zadnjem času so v polni postavi zopet začeli igrati bolje in pred sinočnjim porazom, na zadnjih 13 tekmah vpisali 11 zmag. Toda obenem še vedno nimajo zagotovoljenega mesta v “playoffu”, na zahodu pa moštva od 5. do 10. mesta ločita le 2 zmagi. Za 6. mesto, s katerim se lahko moštva še izognejo dodatnim kvalifikacijskim tekmam za končnico, se sedaj resno borijo Nuggetsi, Trail Blazersi, Spursi, Warriorsi in Mavsi, ki bi s sinočnjo zmago za Nuggetsi na 5. mestu, zaostajali samo še za 1 zmago.
Zaradi tega seveda preseneča odločitev vodstva ekipe, da bodo spočili Dončića in Porzingisa na tekmi, kjer bi lahko z njima v postavi vpisali lahko zmago. Urnik Mavericksov v 2. delu sezone je res zelo zgoščen in jih čaka še 9 t.i. “back to back” tekem, dvakrat pa bodo igrali 4 tekme v 5 večerih. Ta sezona je vsekakor neprizanesljiva, toda podobno velja tudi za vsa ostala moštva, Dončić in Porzingis pa sta od 14. februarja dalje, zaradi zimskih razmer v Teksasu in All-Star premora, igrala samo na 6 tekmah. Utrujenost torej nikakor ne bi smel biti vzrok za njun sinočnji počitek in še en poraz na tekmi, kjer bi morali zmagati. Takih porazov, oziroma “avtogolov”, pa je bilo to sezono že preveč.
Vedno bolj se zdi, da Mavericksi še vedno razmišljajo le o prihodnosti in gradijo ekipo, ki bo najboljšim lahko konkurirala šele čez nekaj let. Zaradi tega tudi zelo previdno ravnajo z Dončićem in Porzingisom. Predvsem seveda slednjim, za katerim je že dolga zgodovina poškodb. Če sta oba zdrava in v formi, je to lahko dvojec, s katerim lahko posežejo visoko. Toda očitno vodstvo Mavericksov ne verjame, da bo to že to sezono. Sinočnja poteza pa tudi kaže na to, da se vodstvo moštva ne obremenjuje z rezultatom v tej sezoni, zato tudi pred zaključkom sezone ne moremo pričakovati kakšnih večjih menjav ali sprememb v postavi.
Lastnik Dallas Mavericksov Mark Cuban, bo po koncu te sezone Dončiću v podpis ponudil rekordno visoko “rookie extension” pogodbo, ki se bo lahko z vsemi bonusi približala četrtini milijarde dolarjev. Tako imenovanega “max rookie extensiona” ni seveda zavrnil še noben igralec v zgodovini lige NBA, saj mu ta poleg generacijskega bogatstva, prinese tudi več precej več finančne svobode pri podpisu naslednjih pogodb v karieri. Vodstvo Mavericksov, na čelu s Cubanom, to seveda dobro ve, zato imajo še vsaj nekaj let časa, da okoli Dončića zgradijo konkurenčno moštvo, ki se bo lahko resno borilo za naslov prvaka. To pa verjetno tudi najbolje obrazloži njihovo zadržanost na naborih in prestopnih rokih v zadnjih 2 letih, kjer so bili zelo pasivni. Mavsi gradijo za prihodnost. Kako daleč v prihodnost? O tem pa lahko samo ugibamo.