Košarka

(Ne)legalne poteze NBA lige: NOŠENJE ŽOGE

Ameriška in evropska košarka se razlikujeta v veliko stvareh. Fizična in hitrejša igra v ZDA proti taktični in počasni igri v Evropi je tisti kliše, ki bo vedno veljal. Nedeljskim navijačem pa je ena od razlik dokaj skrita: kriterij sojenja.

Ta razlika pride najbolj do izraza ob dejstvu, da so v ZDA morali veliko pravil poimenovati po igralcih, ki so ta pravila izkoriščali. Wilt Chamberlain (podaja samemu sebi s prostega meta), Charles Barkley (limanje nasprotnika na svojo zadnjico več kot polovico napada), Reggie Miller (brca ob metu)…so samo nekateri primeri pravil, ki imajo podlago v zvezdnikih lige NBA.

Skozi leta pa so sodniki igralcem tudi puščali več in več svobode pri interpretaciji pravil, kot je nošenje žoge, koraki, postavljanje bloka, izsiljevanje osebnih napak itd. To mogoče ni bilo v oči bodeče pred razmahom internetnih družbenih omrežij, zdaj pa srečujemo že prav komične poteze vsako sezono. Najboljši igralci vsako leto iščejo tisto mejo, do katere jim bodo sodniki še gledali skozi prste, in hodijo po njej vsako tekmo, navijače njihovih nasprotnikov pa s tem spravljajo ob pamet.
Najbolj zanimivo pri vsem tem pa je dejstvo, da sodniki niso najbolj konsistentni pri gledanju skozi prste oziroma spreminjajo kriterij, kot se jim zazdi.
Tako so naprimer Golden State Warriorsom v finalu proti Clevelandu, ki so ga neslavno izgubili po vodstu 3-1 v zmagah, piskali veliko nelegalnih blokov, pred katerimi so si, roko na srce, celo sezono zakrivali obe očesi.

Za vas smo pripravili serijo petih člankov, v katerih obravnavamo pet izkoriščanj pravil, ki jih sodniki ne kaznujejo oziroma kaznujejo premilo.
Tako se bo današnji članek osredotočil na potezo, ki jo izkorišča veliko igralcev: Nošenje žoge.

Nošenje (angleško: carrying oz. palming) se zgodi, ko žoga igralcu med vodenjem »počiva« v eni ali obeh rokah. Če igralec med nošenjem stoji pri miru, mu mora sodnik soditi dvojno vodenje. Med nošenjem v gibanju pa lahko sodnik dosodi korake.

Eden najbolj »slavnih« nosilcev žoge je Isaiah Thomas, nad katerim se je obilno pritoževal Fred Hoiberg, trener Chicago Bullsov. V sezoni 2016/2017, ko je bil IT še član Bostona, je s svojim značilnim »vodenjem« spravljal v obup celotno obrambo Bikov in popeljal svojo ekipo do štirih zmag ter napredovanja iz prve runde končnice.

V drugem videu, ki je priložen članku, še ena superzvezda – Kevin Durant – pokaže, kako se »nosi« žogo, in to kar v finalu proti Clevelandu.

Kaj pa vi pravite? Bi sodniki mogli kaznovati tako nošenje ali se strinjate s trenutnim stanjem?

Leave a Response