Košarka

(Ne)legalne poteze NBA lige: KORAKANJE S STOJNO NOGO

Ah, koraki. Razlika med ameriško in evropsko košarko v sojenju korakov verjetno najbolj bode v oči.

Dvokorak bomo pustili za naslednji članek, saj se bomo tokrat osredotočili na pivotiranje.

Koraki oz. »travelling« po angleško se zgodijo, ko igralec naredi več kot dva koraka, ne da bi žogo zavodil, ali pa dvigne stojno nogo (pivot foot po angleško). Ko igralec ne vodi žoge, ampak jo drži v roki, lahko z eno nogo po mili volji stopa okoli svoje osi, drugo – stojno nogo – pa mora ves čas imeti na tleh.

Resnici na ljubo tega pravila ne krši prav dosti igralcev, vendar je eden od njih tako slaven in mu kršenje tega pravila prinaša tako prednost, da ga enostavno moramo omeniti. To je noben drug kot Kawhi Leonard.

Igralec, ki je – podobno kot Duncan pred njim – simbol fair igre, nepritoževanja sodnikom in izogibanja zaigranih prekrškov (flopanje), je v očeh mnogih eden najmanj kontroverznih NBA superzvezdnikov. No, vsaj do te sezone. Zato je večini ta njegova navada, da stojno nogo ves čas premika, tuja in skrita.

V resnici pa Kawhi to nelegalno potezo izkorišča skoraj vsako tekmo in nasprotniki ga zato zelo težko onemogočajo v obrambi. To svojo potezo je »natreniral« do te mere, da mu jo sodniki pač ne piskajo oz. jo spregledajo.

Michael Jordan, ki je bil eden najboljših pri pivotiranju pod košem, si takih nelegalnih potez ni privoščil. Mogoče bi lahko tudi Kawhi našel kako boljšo rešitev za svojo igro?

Leave a Response