Košarka

(Ne)legalne poteze lige NBA: PODSTAVLJANJE NOGE POD STRELCA

V tretjem članku o dvomljivih NBA potezah se bomo ustavili pri umazani igri, ki jo »uporablja« le majhno število igralcev, vendar je tako učinkovita, da lahko spremeni potek tekme ali celo serije.

Gre za podstavljanje noge pod strelca s strani obrambnega igralca. Poteza seveda ni legalna in jo sodniki kaznujejo, vendar je kazen proti učinku tako majhna, da se je ne splača omenjati. Šele ko bodo zanjo delili izključitve in denarne kazni, bodo igralci dvakrat premislili, preden se bodo zatekli k takim potezam. A ker je namero dostikrat nemogoče določiti, se to verjetno ne bo zgodilo.

Za kaj se pravzaprav gre? V trenutku, ko napadalec vrže žogo iz skoka, hkrati obrambni igralec ponavadi skoči čim bližje napadlcu, da bi mu blokiral met ali vsaj okrnil vidno polje. Dostikrat obrambni igralec skoči v zrak iz zaleta, zato pri doskoku pristane bliže napadalcu, kot ob trenutku odriva.

Ponavadi obrambni igralec ob doskoku pristane na obeh nogah, ki so bolj ali manj skupaj. A nekateri igralci pri doskoku iztegnejo eno nogo pred sebe, tako da napadalec ob doskoku pristane na njihovi nogi in se večinokrat poškoduje.

En takšno »slavno« podstavljanje noge se je zgodilo v lanski končnici, ko je Zaza Pachulia pri poskusu blokiranja meta Kawhija le-temu pri doskoku podstavil nogo. Za Leonarda je z zvitim gležnjem serije bilo konec, kar je veljalo tudi za njegove Spurse.

Trener Spursov Popovich je bil do Zaze izrazito kritičen, kar pa so poznavalci zgodovine Spursov videli kot izrazito sprenevedanje. Slavni Pop je namreč v svojih vrstah »trpel« najbolj slavnega podstavljalca noge, Brucea Bowena, ki je zakrivil poškodbe takih igralcev, kot so Kobe Bryant, Vince Carter, Allen Iverson in Steve Francis. Nekateri so šli celo tako daleč, da so Zazin prekršek označili za »karmo«, ki se je Spursom vrnila.

Neljubi dogodek je to sezono dobil družbo v Blake Griffinu, ki je ob pokrivanju Hardna le-temu podstavil nogo pri doskoku in James si je zvil gleženj. Na srečo ima Harden očitno Wolverinove gene v sebi, saj si drugače ne znamo razlagati, kako lahko ta igralec kljub številnim manjšim poškodbam praktično ne zamudi ene tekme, in tako je bilo tudi v tem primeru.

V videu si lahko ogledate oba primera.

Leave a Response