KošarkaNaš uvid

Negotova prihodnost Traeja Younga v Atlanti?

Atlanta Hawks so v petek igrali proti Denver Nuggetsom. Zmagali so brez treh standardnih članov prve peterke. Eden od teh je bil Trae Young, ki je tekmo izpustil zaradi rehabilitacije rame. In bil je edini od treh poškodovanih igralcev, ki niso sedeli na klopi.

Traeja v bistvu niti v dvorani ni bilo. A ni ponavadi tako, da poškodovani igralci še vedno pomagajo ekipi z navijanjem iz klopi in dajanjem nasvetov?

Mediji bi mirno spregledali Traejevo odsotnost, če ne bi razlog zanjo »prikapljal« do novinarja Athletica Shamsa, ki je objavil tole:

 

Spletni portali in podcasterji so pograbili zgodbo ter jo začeli žvečiti. Ne zgodi se velikokrat, da pogovori znotraj neke ekipe postanejo javni. Hawksi še vedno ne vedo, kako je zgodba prišla v medije, hkrati pa seveda poskušajo omejiti škodo. Eno od takšnih prizadevanj smo videli včeraj na novinarski konferenci, ko je novinar iz Trae Younga na vsak način želel izvleči, kaj je pomenila njegova odsotnost na tekmi. Superzvezdniku je bilo nelagodno odgovarjati na že kar agresivno ponavljanje novinarjevega vprašanja in se je iz godlje izvlekel tako, da v bistvu ni nič povedal.

Ampak za kaj se je sploh v resnici šlo? In zakaj nas to zanima?

Atlanta in Dallas sta neločljivo povezana preko svojih dveh franšiznih igralcev, Traeja in Luke. Po petih letih spremljanja obeh igralcev v NBA so si navijači, novinarji in strokovna NBA javnost enotni: Luka je boljši igralec od Traeja, vendar ima slednji boljšo ekipo. Zanimivo je spremljati vzporeden razvoj obeh ekip in trenutni »incident«, oziroma bolje rečeno pripetljaj, nam daje dober vpogled v delovanje Atlante ter morebiti napoveduje bodoče dogajanje v Dallasu.

Kratek povzetek dogodka: trener Hawksov Nate McMillan je Younga pozval, naj se udeleži treninga meta in video priprave pred tekmo z Nuggetsi. Trae mu je odgovoril, da želi oboje preskočiti in se osredotočiti na rehabilitacijo ramena. Ker je video priprava na nasprotnike nujna za igralce prve postave, je nato McMillan po Youngovemu agentu sporočil svoj ultimat: Trae naj v petek štarta s klopi ali sploh ne hodi v dvorano. Trae je izbral drugo možnost.

Postavlja se vprašanje, zakaj Trae kratkega stika s trenerjem ni mogel zgladiti za dobro svojih soigralcev ter jih vsaj spodbujati iz klopi. Ali enostavno ni želel igrati zaradi ramena in je tako razumel trenerja, da bi s prisotnostjo v dvorani moral stopiti na parket? Ali nemara ni želel štartati iz klopi zaradi ranjenega ponosa? Je vmes kaj tretjega?

Vse to ugibanje bi verjetno hitro zamrlo, če ne bi Shams v svojem članku omenil svoj vir, ki je navrgel, da bi v primeru konfrontacije McMillan – Young ekipa stopila na stran trenerja. Poročanje o »incidentu« so dodatno podžgale govorice, da naj to ne bi bil prvi kratek stik med vodjem ekipe ter njegovim trenerjem.

Se ti kratki stiki redno dogajajo v vseh ekipah in je Young pač imel to smolo, da je njegov prišel v javnost? Spomnimo, da se je podobno zgodilo tudi Luki v Dallasu, ko so v javnost prišle njegove ostre besede, namenjene tedanjemu svetovalcu lastnika Dallasa Cubana, Haralabosu Voulgarisu. A ravno tu se skriva razlika med temi dvemi dogodki: Luka ni – vsaj javno – nikoli kljuboval trenerju.

Traejeva in Lukova sezona je po eni strani tako različna, po drugi pa tako podobna. Oba se spopadata z novostmi v svoji ekipi: Luka se mora navaditi na igro brez drugega najboljšega organizatorja igre, Trae pa na igro z novim drugim najboljšim organizatorjem igre. Rezultat tega privajanja? Luka ima najbolj učinkovito sezono do sedaj, Trae pa najmanj.

In ravno spremljanje teh prilagoditev v Atlanti je zanimivo tudi za Dallasove navijače: ali bo Lukov proces privajanja podoben kot zdaj Youngov, ko (če!) mu Dallas končno pripelje drugega zvezdnika, ki naj bi po idealnem scenariju bil tudi sekundarni organizator igre – tako, kot Dejounte Murray v Hawksih? Je morebiti Youngov kratek stik s trenerjem del njegove prilagoditve na nov sistem igranja? Ali tudi Luko čaka več igranja brez žoge in postavitev popolnoma novega sistema igre?

Pri Atlanti je Murray v prvi postavi zamenjal Kevina Huerterja, ki je končal v Sacramentu. Kevin je odličen (in včasih toplo-hladen) šuter, (pod)povprečen organizator igre  in obrambno slab igralec. Murray je povprečen šuter, dober podajalec in  organizator igre ter odličen obrambni igralec.

Predstavljajmo si, da bi podobna situacija nastala v Dallasu, če bi Hardawaya zamenjali z Marcusom Smartom.

V Hawksih zaenkrat novega sistema niso še izumljali. Rezultat? Trae kljub sekundarnemu organizatorju igre ob sebi celo več kot lani meče za dva, trojk pa vrže le malenkost manj. Zaključuje enako število napadov kot lani (usage rate), učinkovitost pa mu je precej padla.

Murray je njegovo popolno nasprotje: več trojk kot lani vrže ter manjkrat za dva, usage rate mu je padel, učinkovitost pa narasla.

In kako vse skupaj izgleda na parketu? Trae ne zna igrati brez žoge, zato večino žog porabi sam za met ali podajo, medtem ko Murray večino žog porabi brez Traeja ob sebi. Takrat je Atlanta defenzivno boljša, ofenzivno pa slabša. Vendar brez Younga žoga občutno hitreje kroži, saj je Murray ne zadržuje toliko, kot to počne Trae. Velja omeniti, da ima Young ob sebi ponavadi boljše šuterje in centra (Capela) od Murraya, ki ob odsotnosti Younga večinoma igra z rezervisti.

Prilagajanje Younga in cele ekipe na novo situacijo verjetno ne bo hitro zaključeno. Še posebej, če Atlanta po govoricah sodeč kmalu zamenja Collinsa. Glede na to, da sta tako Luka kot Trae glavna igralca svojih klubov, se tu postavlja jasno vprašanje: Ali bi bil Luka sposoben bolje prenesti take spremembe? Je sploh zmožen igrati brez žoge? Bi se navadil na morebitni nov, bolj »egalitaren« sistem? Ali bi vse skupaj izgledalo podobno kot v Atlanti ter še prej v Houstonu, ko je Chris Paul prepustil pobudo Hardnu ter sam prevzel vodenje ekipe s Hardnom na klopi? Rocketsi so bili s takšnim načinom zelo uspešni in na robu senzacije, ko so s 4-3 klonili proti eni najboljših ekip vseh časov.

Vendar Trae (še) ni tako dober igralec kot Harden in Murray je daleč od genialnosti Chrisa Paula. Tudi Luka se nikakor ne more nadejati, da bo v prihodnosti Dallas v svoje vrste zvabil igralca CP3-jevega kova. Navijači lahko edinole spremljamo dogajanje v obeh ekipah in se sprašujemo, kako dinamika Hawksov napoveduje prihodnost Mavericksov.