KošarkaPodaljšek

NBA zopet na sporedu avgusta in septembra, zadnja tekma finala 12. oktobra!

Ali lahko napovedane spremembe NBA urnika Dončiću preprečijo nastop za reprezentanco?

Lastniki NBA klubov bodo jutri predvidoma podprli predlog vodstva lige NBA, ki bo določil pogoje in urnik nadaljevanja tekoče sezone. Tekme se bodo zopet začele igrati 31. julija, morebitna 7. tekma finala, če bo ta seveda potrebna, pa bi bila 12. oktobra. V zabaviščni kompleks Walta Disneya, ki se nahaja v Orlandu bo povabljeno 22 moštev, 13 iz zahodne konference in 9 iz vzhodne. Vsako moštvo bo tam odigralo dodatnih 8 tekem rednega dela sezone, nato pa se bosta za zadnji mesti v končnici spopadli še moštvi, ki bosta na lestvicah obeh konferenc zasedali 8. in 9. mesto. Končnica bo nato potekala v nespremenjeni obliki.

Vsekakor dobre novice za ljubitelje košarke po celem svetu, ki bodo tako prišli na svoj račun in po premoru zaradi pandemije koronavirusa, poleti spremljali razburljive dvoboje najboljših košarkarjev planeta, skupaj z Goranom Dragićem in Luko Dončićem. Toda napovedane spremembe urnika vendarle puščajo nekaj dvomov pri tistih, ki s(m)o odštevali dneve do naslednjega nastopa Dončića v dresu slovenske reprezentance.

Naslednja sezona naj bi se po napovedanih spremembah urnika predvidoma začela šele konec decembra in nato trajala do konca poletja 2021. Če ne bo prišlo do dodatnih sprememb in usklajevanj urnika bi se torej lahko zgodilo, da se bo zaključek naslednje NBA sezone prekrival z olimpijskimi igrami, ki se začnejo 23. julija. Še pred tem pa bodo konec junija in začetek julija 2021 potekale Fibine kvalifikacije za uvrstitev na olimpijske igre, kjer bo nastopila tudi slovenska reprezentanca. V tem trenutku pa vse kaže, da bo tam morala igrati brez Luke Dončića in Vlatka Čančarja.

Na nastope igralcev iz lige NBA seveda na bi mogla računati tudi nobena druga reprezentanca. Lastniki NBA klubov, na čelu z lastnikom Dallas Mavericksov Markom Cubanom, se namreč že nekaj časa odkrito spogledujejo s temeljitimi spremembami v urniku tekmovanja, globalna pandemija in posledična finančna kriza, pa jim sedaj na široko odpira vrata za te spremembe. Za lastnike NBA moštev reprezentančna tekmovanja predstavljajo predvsem dodatno tveganje in nevarnost za poškodbe njihovih (bogato plačanih) igralcev. Zato je Cuban že pred časom predlagal, da bi liga NBA ustanovila svoje “svetovno prvenstvo”, v lasti klubov in njihovih igralcev, na olimpijskih igrah pa bi lahko igrali samo mlajši od 21 let. Bo ostalo le pri “pobožnih željah” Cubana?

Še vedno namreč ostaja možnost, da bodo odigrali manjše število tekem ter skrajšali naslednjo sezono, toda ta predlog nima velike podpore med lastniki klubov in igralci. Manj tekem bi namreč pomenilo tudi manjši zaslužek s prenosi tekem na televiziji. Ker se bodo kot kaže tekme naslednjo sezono še vedno igrale pred praznimi dvoranami, bodo zato moštva še bolj odvisna od zaslužka s prodajo TV pravic. Od tega pa bo seveda odvisna tudi višina proračuna klubov in pogodb igralcev. Zato ni manjše število tekem nikomur v interesu. Pogajanja med zastopniki igralcev in lastniki bodo potekala po končani sezoni, ko bodo dokončno dorekli tudi urnik za naslednjo sezono, košarkarske zveze po svetu pa verjetno upajo, da bo liga NBA poskrbela za pravočasni zaključek tekmovanja in omogočila nastope igralcev za njihove reprezentance.

Po dokončni odpovedi tekočih sezon v Evroligi, evropskem pokalnem tekmovanju in seveda tudi večini domačih prvenstev po Evropi, bomo “sestradani” ljubitelji vrhunske košarke vendarle prišli na svoj račun in obenem seveda upali, da bodo pred začetkom naslednje sezone na drugi strani Atlantika, poskrbeli zato, da bomo lahko za najboljše igralce “kraljice moštvenih športov” še naprej navijali tudi, ko bodo igrali v reprezentančnih dresih.