KošarkaNaš uvid

NBA tržnica: Pregled menjav

Eden izmed vrhuncev redne sezone lige NBA se je končal včeraj, v četrtek ob 21:00 po našem času in glavna zvezda prestopnega roka je bil (spet) novinar ESPN-a Adrian Wojnarowski. Na Twitterju bodo verjetno mogli razmisliti o posebnem serverju samo za njegov profil, saj takšne količine osveževanja v tako kratkem času verjetno ne doživi nobena druga oseba na tem socialnem omrežju.

Najverjetneje so mu v pomoč bile tudi ne preveč odmevne menjave. Najzanimivejša so je zgodila med ekipama, ki zasedata dno lestvice Zahodne konference in tam bomo tudi začeli.

KAT in DLo končno skupaj

Prijateljstvo Karl-Anthony Townsa, D’Angela Russla in Devina Bookerja je vzklilo dolgo pred njihovim skupnim draftom. “Goodfellas”, kot so si nadeli ime, si nekoč nadvse želijo igrati v isti ekipi. Dvema izmed treh prijateljev se je želja včeraj uresničila:

Takoj po menjavi Russla za Duranta, ki so ga Bojevniki izpeljali s “podpiši in zamenjaj” (sign and trade) potezo, so si bili NBA analitiki enotni: DLo ne bo dolgo zdržal v Oaklandu. Minnesotino željo ustreči svojemu glavnemu zvezdniku je generalni menedžer Bob Myers zelo dobro izkoristil. Poleg letos prebujajočega se Wigginsa je od Volkov iztržil še dva izbora na prihajajočih naborih, s katerimi lahko okrepi zadnja šampionska leta Curryja in Thompsona.

Minnesota je ubila tri muhe na en mah: Rešila se je gromozanske pogodbe Wigginsa (120 milijonov do leta 2023), ki je bila glede na njegove pretekle predstave previsoka; zapolnila je mesto organizatorja igre, ki je bila po odhodu Rubia njihova Ahilova peta in kar je najpomembneje: Karl-Anthony Towns si zdaj verjetno ne bo želel oditi.

Pat Riley, Miamijev čarovnik

Je kdo res že odpisal Pat Rileya? Včeraj smo dobili potrditev, da je še vedno eden najboljših menedžerjev v ligi:

Je Pat res uspel zamenjati tri igralce, ki večino leta niso igrali zaradi poškodbe, slabe kondicije ali gumijastih medvedkov za trojico, ki bo moštvu lahko takoj pomagala? Ob potegovanju Clippersov in Lakersov za usluge Iguodale pride na misel pregovor “kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima”. Iggyju je Pat dal ponudbo, ki je ni mogel zavrniti: podaljšanje pogodbe za dve leti in 30 milijonov. Življenje v Miamiju verjetno tudi ni predstavljalo kakšno oviro.

Povrhu vsega je Miami svojo prvo peterko pustil nedotaknjeno in že tako dobro klop z našim Goranom na čelu spremenil v verjetno najboljšo rezervno peterko v ligi. “Vročica” bo trenerjem Vzhodnih favoritov povzročala še precej glavobolov!

Russel Westbrook, novi Houstonov center

Malo za šalo, malo zares: Po odhodu Clinta Capele je Westbrook postal daleč najboljši skakalec svoje ekipe.

Rakete so okoli Hardna gradile ekipo, ki naj bi predstavljala protistrup Bojevnikom z Durantom, Curryjem in Thompsonom. Svojo vizijo so dokončali v času, ko bi jih morali skrbeti Anthony Davis, Nikola Jokić in Rudy Gobert.

Kako se bodo obnesle sanje Mikea D’Anthonyja, je težko napovedati. Vemo le, da ga bodo na koncu sezone vsi hvalili kot genija ali zasmehovali kot zablodelega starca, ki se ni znal prilagoditi drugim ekipam. Mogoče pa se bodo favoriti težko prilagodili njemu?

Atlanta je s to potezo praktično skoraj zastonj rešila svojo največjo težavo – obrambo. Resda Clint Capela ne bo mogel pokrivati čisto vseh napak Younga in Collinsa v obrambi, vendar ne dvomimo, da se je ekipa na tej strani igrišča znatno izboljšala.

Marcus Morris kot tolažilna nagrada

Po tem, ko je Riley ekipama iz mesta angelov speljal Iguodalo, sta se Rob Pelinka in Jerry West udarila za usluge Marcusa Morrisa, eno izmed redkih svetlih točk letošnjih Knicksov.

 

Eden izmed najboljših barantačev NBA tržnice vseh časov, Jerry West, je pretekel ciljno črto, še preden se je Pelinka dobro namestil v štartni blok. Morris, ki letos meče čez šest trojk na tekmo s 44-odstotno natančnostjo, je zelo dobra tolažila nagrada za eno najboljših ekip v ligi. Bo ta menjava v morebitnem finalu konference titanov nagnila jeziček na tehtnico Clippersov?

Presenečenja? OKC, Toronto in Indiana

Ekipe iz podnaslova so nas presenetile s svojo odsotnostjo iz tweetov. Oklahoma naj bi se po odhodu Westbrooka in Paul Georgea še nadalje oborožila z mladimi igralci in izbori na prihodnjih naborih na račun svojih veteranov Adamsa, Gallinarija in Chrisa Paula. A očitno so njihove zahteve za Gallinarija in Adamasa bile za ostale ekipe previsoke, medtem ko je previsoko oviro pri CP3-ju odigrala njegova pogodba. Vsekakor smo zadovoljni, da lahko do konca sezone v nespremenjeni obliki spremljamo eno od najprijetnejših presenečenj sezone.

Toronto si deli podobno usodo z Oklahomo: Po odhodu Kawhija in Dannyja Greena s svojo igro in drugim najboljšim rezultatom Vzhodne konference preseneča analitike ter nadaljuje pohod na finale konference z nespremenjeno ekipo. Razlog? Pascal Siakam se razvija v superzvezdnika in letošnja končnica bo menedžerju Masaiu Ujiriju povedala, ali lahko lanski zmagovalec “Most improved player” nagrade stopi v velike čevlje Leonarda.

Indiana je z vzponom Sabonisa po njegovi selitvi v prvo peterko pred odločitvijo, kaj narediti s centrom Myles Turnerjem. Visoki igralci z dobro obrambo in solidnim metom za tri so zadnji krik NBA mode. Pacersi očitno še niso pripravljeni opustiti svojega eksperimenta dvojnih “nebotičnikov”. Mogoče se jim bo ta poteza proti Philadelphii (Embiid, Horford, Simmons), Torontu (Siakam, Gasol) in Bucksom (Giannis) še obrestovala?

Drobtinice in depresivni Drummond

NBA tržnica se je zaključila z manjšimi menjavami, od katerih izstopa le ena: Detroit Pistons so v strahu pred izkoristkom zadnjega leta pogodbe (“player option”) poslali Andreja Drummonda v Cleveland:

Kaj reči o menjavi franšiznega centra za izbor v drugi rundi nabora? Končajmo kar z Andrejevo mislijo…