Košarka

Luka Dončić (z najboljšo obojestransko tekmo kariere) ni dovolil poraza (Dallas – Sacramento 114:110, po podaljšku)

Luka Dončić je verjetno v napadu že odigral kakšno boljšo tekmo, toda, ko govorimo o obeh straneh parketa, o obrambi in napadu skupaj, pa je to bila njegova najboljša predstava v ligi NBA. Tekmo je končal s 34 točkami (12/24, 2/6 za 3, 8/11 prosti), 20 skoki in 12 podajami, take statistike pa NBA liga ni videla že vse od leta 1976, ko je legendarnemu Kareemu Abdul-Jabbarju uspela tekma, na kateri je dosegel 30 točk, 20 skokov in 12 podaj. Dončić je najmlajši igralec v zgodovini lige, ki je odigral tekmo s tako statistiko in šele drugi branilec. Pred njim je to daljnega leta 1965 uspelo le še eni legendi, Oscarju “Big O” Roberstonu, ki tako kot Abdul-Jabbar, velja za enega od 10 najboljših igralcev vseh časov. Dončić torej še vedno piše zgodovino.

Toda statistika bi izzvenela v prazno, če ne bi Mavericksi končno v zaključku pokazali pravi obraz ter po podaljšku dobili tekmo, v kateri so iz igre metali samo 36,7%, za 3 pa še bolj poraznih 22%. Toda ekipa, ki slovi po velikem številu metov za 3 točke, je celotno tekmo pridno iz neposredne bližine obroča polnila koš nasprotnika, na čelu z Dončićem, ki je bil v prodorih za nasprotnika zopet nerešljiva uganka. Mavericksi so s koši iz rakete in prostimi meti skupaj, na tekmi dosegli kar 79 točk in skok dobili z 61:47. Za levji delež slednjega je bil seveda zaslužen Dončić, ki je odlično skakal tudi v napadu ter si proti višjim igralcem Kingsov izboril vrsto skokov. Dončić je prav tako nekajkrat odigral odlično obrambo v izolaciji, na najboljših igralcih Kingsov.

Še večje mojstrstvo pa je Luka prikazal v napadu. Zaradi težav z metom iz razdalje, je celotno tekmo neumorno prodiral in iskal proste igralce na trojki ali pa sam zaključeval s težkimi polaganji in “mini-floaterjev” preko vrste obrambnih igralcev. Kingsi ga niso mogli zaustaviti drugače kot z osebnimi napakami.

Dončić je letos v prodorih tako nezaustavljiv kot LeBron James ali Russell Westbrook v najboljših letih. Tako vsaj pravijo številke. Po treh odigranih tekmah, je namreč z 32 prodori na tekmo, tudi igralec z največ prodori med vsemi igralci v Orlandu. Če Dončićevi soigralci ne bi tokrat večji del tekme grešili povsem neovirane trojke, bi Dallas srečanje zanesljivo dobil že po rednem delu. Toda z malce več pomoči Dončićevih soigralcev v končici, so Maverciski brez Kristapsa Porzingisa, ki je na klopi sedel zaradi 6 osebnih napak, vendarle z odlično igro v obrambi, ujeli priključek in nato v podaljšku tekmo še uspešno pripeljali do konca.

Vsi Vrhunci tekme

Več o tekmi pa v našem podkastu, kjer bomo podrobno analizirali vse dogajanje. Podkast bo kmalu objavljen na našem YT kanalu.