Košarka

Liga NBA še ni videla take tekme, kot jo je Luka odigral včeraj! Statistična analiza fenomenalne predstave Dončića proti Bucksom.

Luka Dončić še naprej piše nova poglavja košarkarske zgodovine. In tukaj ne govorimo samo o statistiki, kjer so številke res dah jemajoče, temveč tudi o načinu, na katerega je Luka to dosegel. Take tekme, kot jo je odigral včeraj, so najboljši igralci vseh časov igrali na vrhuncu kariere, Luka jo je pa odigral že pri 21 letih.

Luka je edini igralec v zgodovini lige NBA, ki je na tekmi dosegel 36 točk, 19 podaj in 14 skokov. Poleg (učinkovitih) 36 točk, pa je preko podaj prispeval še dodatnih 45 točk, ki so jih soigralci dosegli po njegovih “na pladnju serviranih” podajah za polaganja, zabijanja ali povsem neovirane mete za 3 točke. Luka je na tekmi zbral kar 35 potencialnih asistenc, torej podaj, po katerih so soigralci metali, toda zgrešili. Ob malce bolj razpoloženih soigralcih bi lahko postavil celo nov absolutni rekord, po številu doseženih podaj na eni tekmi. In to s pičlima 2 izgubljenima žogama, proti najboljši obrambi lige, ki ima tudi najboljšega obrambnega igralca lige, Giannisa Antetokounmpa.

Glavni cilj obrambe Bucksov je namreč zapiranje prostora pod košem in preprečevanje prodorov. Tako so letos zaustavili že vrsto najboljših igralcev in MVP kandidatov lige. Toda Dončića niso mogli zaustaviti. Proti najboljši obrambi lige, ki je zgrajena tako, da zaustavlja prodore, je izvedel kar 52 prodorov. Ja, prav ste prebrali. 52 prodorov, v 41 minutah igre. In to kakšnih prodorov! Skoraj po pravilu je vse zaključil s čudovito podajo ali pa sam atraktivno zaključil in se ob tem še malce poigral z najboljšo obrambo lige.

MVP “balončka” Luka Dončić, po 4 odigranih tekmah v povprečju dosega 33,4 točke, 11,6 podaj in 11,6 skokov. V prav vseh statističnih kategorijah je na samem vrhu ali pa tik pod njim. Ko so Giannisa po tekmi vprašali kaj meni o predstavi Dončića, je ta povedal:

“To je neverjetno. Res je nadarjen. Eden od najbolj nadarjenih igralcev, proti katerim sem igral. Vse soigralce dela boljše in dokler to počne, bodo (Mavericksi) težko premagljivi.”

Verjetno pa o tem kaj Luka počne na drugi strani Atlantika, najbolje priča tale komentar, na največjem spletnem NBA forumu:

“Star sem 57 let, nisem niti belec, pa bi bil rad točno tak, kot je Luka.”

Vsi vrhunci Dončića proti Buckom