KošarkaPodaljšek

Kako je Boris Gorenc z Michaelom Jordanom igral ena-na-ena… in skoraj zmagal

Boris Gorenc je v svoji bogati karieri igral za vrsto evropskih velikanov. Toda poleti, leta 1997, se je že na samem začetku priprav z legendarnimi Chicago Bullsi dobro zavedal, da si mesta v postavi šampionske dinastije ne bo mogel izboriti, če ne bo prišlo do poškodbe enega od mnogih kril, ki jih je moštvo takrat že imelo pod pogodbo. Michael Jordan je začenjal svoj zadnji ples z Bullsi, ki so se podajali v boj za šesti naslov prvaka lige NBA. Gorenc je takrat dobil enkratno priložnost, da na pripravah trenira z Jordanom, poleg priložnosti za trening pa je od ‘največjega vseh časov’, dobil še eno nepozabno darilo. Nekdanji slovenski reprezentant pripoveduje:

“Po vsakem treningu sem ‘moril’ Michaela za igro ena-na-ena, on pa mi je po čisto vsakem treningu dejal, da naj od*ebem stran. Tako je bilo do zadnjega dneva priprav. Michael je vedel, da ne bom ostal z ekipo, zato se je končno vdal. Prišel je do mene in mi dejal, “greva igrat”. Igrala sva do 11, jaz pa sem po nekem čudežu povedel z 9:2. Vse mi je padalo, tudi povsem nori meti.”

Gorencu se je samozavest vzdignila in je zato pri visokem vodstvu storil kardinalno napako. Začel je s ‘trash talkom’.

“Michaelu sem začel govoriti vse mogoče sr*nje. Rekel sem, da bom vsem doma v Sloveniji povedal kako sem ga premagal in kako sem boljši od njega, bla, bla, bla… naslednja stvar, ki sem se jo zavedel je bila, da sem po porazu z 11:9, s sklonjenimi rameni odkorakal z igrišča. Michael je vsem v ekipi povedal kako me je premagal, jaz pa sem se pretvarjal, da sem jezen. Toda v resnici sem bil neverjetno ponosen, da sem imel možnost igrati proti Michaelu Jordanu. Tega ne bom nikoli pozabil.”

Gorenc, ki je na zadnji pripravljalni tekmi Bullsov, proti Olympiakosu v Parizu dosegel 7 točk in smo ga za nekaj sekund lahko videli tudi na začetku opevane dokumentarne serije Zadnji ples, še vedno razmišlja o vabilu v razvojno ligo, ki ga je takrat dobil od legendarnega GM-a Bullsov, Jerryja Krausa. Ta mu je obljubil, da bo dobil mesto v ekipi, če bi prišlo do poškodbe enega od branilcev. Gorenc je imel na mizi tudi bogato ponudbo takratnega evroligaša Pau-Ortheza, ki je ni mogel zavrniti na račun igre v precej slabši razvojni ligi. Zato se je vrnil v Evropo in podpisal pogodbo s francoskim velikanom, le nekaj tednov kasneje pa se je poškodoval Steve Kerr.

7 točk Gorenca v dresu Bullsov

Ali Gorenc še vedno razmišlja o zamujeni priložnosti? Več si lahko preberete v daljšem in izjemno zanimivem pogovoru, ki ga so ga objavili na portalu CLOSEUP360. V njem je Gorenc spregovoril o svoji bogati karieri, o tem kako se je z Michaelom Jordanom govoril o nepozabnemu Draženu Petroviću ter o tem, kako so se njegove poti križale z nekaterimi slovenskimi NBA zvezdniki. Zadnjo sezono pri Olimpiji se spomni tudi sedemletnega Luke Dončića, ki je na tekmah med premori metal na koš. Izjemno zanimivo branje za vse ljubitelje košarke, najdete pa ga lahko s klikom na to povezavo: https://www.closeup360.com/global/michael-jordan-luka-doncic-slovenian-star-connects-the-last-dance-bulls-nba/