KošarkaPodaljšek

Kaj so razkrile pripravljalne tekme Mavericksov in kaj lahko v nadaljevanju sezone pričakujemo od Dončića?

Dončić je na zadnji pripravljani tekmi proti Sixersom v statistiko vpisal 23 točk (9/16, 1/5 za 3), 7 skokov in 6 podaj v 26 minutah igre. Na treh pripravljanih tekmah pred nadaljevanjem sezone, je v 22 minutah igre povprečno dosegal 19 točk, 7,7 skokov in 7 podaj, z 52% metom iz igre (25% za 3, 67% prosti meti). Če to statistiko priredimo njegovemu igralnemu času to sezono, bi v nekaj več kot 33 minutah igre, dosegal več kot 27 točk, 11 skokov in 10 podaj. Njegove številke so torej zelo podobne številkam pred prekinitvijo sezone.

Carlisle je dejal, da bo Dončić kot vodja ekipe v Orlandu moral početi vse: “Moral bo dajati koše, moral bo zadevati za 3 in napadati obroč, v obrambi bo moral pokrivati dobre igralce, soigralcem bo moral pripravljati ugodne priložnosti za dosego košev, organizirati napade… skratka vse.” Toda Dončić je tega že navajen. Če ne bo imel težav s poškodbami, bo zopet igral na nivoju MVP igralca.

Na pripravljanih tekmah smo lahko videli, da je med premorom dobro delal ter je sedaj še kanček hitrejši in močnejši. Na zadnji tekmi je pokazal dobro igro v obrambi proti Benu Simmonsu in Tobiasu Harrisu, če pa bo v napadu izboljšal še odstotke trojk in prostih metov, pa bo na zadnjih 8 tekmah lahko imel povrečje trojnega dvojčka, z več kot 30 točkami na tekmo.

Trener Mavericksov Rick Carlisle je že pred začetkom priprav na nadaljevanje sezone povedal, da bosta glavna poudarka na pripravah, obramba in prosti meti. Dallas ima letos statistično najbolj učinkovit napad v zgodovini lige, toda po odstotku prostih metov so bili to sezono šele petnajsti. Že tako odličen napad ima torej še nekaj prostora za napredek, tudi pri tako preprosti stvari kot so prosti meti. Drugo področje, kjer bodo morali pokazati več, je pa obramba. Poleg najboljšega napada so namreč Mavericksi imeli šele 17. obrambo lige, to je pa tisto, kar jih še vedno loči od najboljših ekip.

Na treh pripravljalnih tekmah smo lahko videli, da Mavericksi težav iz rednega dela sezone še niso povsem odpravili. Slabša igra v obrambi in le 70% zadetih prostih metov pričajo o tem, da se bodo s težavami iz rednega dela sezone, verjetno ubadali tudi na preostalih 8 tekmah. Težav z doseganjem točk sicer ob tako dobrem organizatorju kot je Dončić, zagotovo ne bodo imeli. Mavericksi so namreč to sezono na tekmo povprečno vrgli največ povsem neoviranih trojk (“wide open threes”), ki jih “player tracking statistika” definira kot trojke, pri katerih je obrambni igralec oddaljen vsaj 2 metra. Razlog za to je seveda Dončić, ki nase v prodorih in pick-and-rollu navleče kopico obrambnih igralcev in šele nato poda povsem prostemu soigralcu na trojki.

Težave lahko nastanejo šele, ko ga bodo nasprotniki agresivno pokrivali po celotnem igrišču in podvajali takoj, ko bo prišel na napadalno polovico. Takrat bo pa več odvisno od Dončićevih soigralcev, ki se v teh situacijah letos niso vedno najbolje odrezali. Toda to lahko verjetno pričakujemo šele v končnici. Do takrat pa bi malce boljša obramba in odstotek prostih metov moštva, lahko že bila dovolj, da se Mavericksi na lestvici zahodne konference povzpnejo višje in se tako v prvem krogu končnice izognejo Clippersom. To pa tudi igralci Mavericksov in njihov trener, izpostavljajo kot glavni cilj moštva na preostalih osmih tekmah.