KošarkaPodaljšek

Je Luka Dončić dobro pripravljen na “MVP” sezono?

Od Luke Dončića košarkarski navdušenci po celem svetu to sezono pričakujejo ogromno. To seveda najbolj velja za navijače Mavericksov, ki od glavnega MVP kandidata sezone, poleg izjemnih individualnih predstav, pričakujejo tudi zmage in mesto med najboljšimi moštvi lige. V Dallasu namreč že sanjajo o naslovih, mnogi lokalni novinarji in komentatorji pa že sedaj trdijo, da bi bil samo 1 osvojeni naslov Dončića v Dallasu neuspeh. Od genijalnega 21-letnika namreč pričakujejo vrsto naslovov prvaka, več osvojenih nazivov MVP-ja lige NBA in eno od najvišjih mest med velikani tega športa, ko bo nekoč končal kariero.

Pričakovanja torej ne bi mogla biti višja in včasih morda mejijo že na znanstveno fantastiko. Toda za to je “kriv” kar sam Luka. Njegove predstave, številke in uspeh moštva so namreč dovolj zgovorni. Preteklo sezono je odigral na nivoju, ki ga je dosedaj presegla le peščica najboljših igralcev v zgodovini lige NBA. Zaradi tega ga imajo sedaj stavnice in mediji skoraj soglasno za glavnega MVP kandidata sezone 2020-21. In zaradi tega je sedaj Dončić pod še večjim povečevalnim steklom javnosti.

Po prvi pripravljalni tekmi so tako na različnih družbenih medijih zaokrožili posnetki Dončića (spodaj), ki pričajo o tem, da pred novo sezono ni v najboljši fizični kondiciji. Kondiciji, ki so jo mnogi od glavnega MVP kandidata pričakovali le nekaj dni pred začetkom rednega dela sezone. Dončićeva pripravljenost na sezono je seveda zato v Dallasu takoj postala ena od osrednjih tem športnih podkastov ter TV in radijskih oddaj.

Zvezdnik Mavericksov je kot kaže iz Slovenije v Dallas pripotoval nekaj kilogramov pretežak ter bo potreboval nekaj časa, da bo izgubil odvečno težo. Dončić sicer ni igralec, ki bi se v svoji igri zanašal na hitrost in eksplozivnost, toda lani ga je v igri poleg izjemne moči, odlikoval tudi opazno hitrejši prvi korak. V kombinaciji z njegovo do potankosti izpiljeno tehniko, ravnotežjem in močjo, pa je bil prejšnjo sezono naravnost dominanten v prodorih in pri zaključevanju pod obročem. Le Russell Westbrook je namreč zbral več prodorov na tekmo kot Dončić in samo Giannis Antetokounmpo ter Anthony Davis sta imela (za pičlega 0,1%) višji odstotek meta iz neposredne bližine obroča.

Poleg Dončićevega izjemno visokega košarkarskega IQ-ja in sposobnosti branja obrambe, je pomembno vlogo pri tem odigrala tudi odlična fizična pripravljenost. Dejstvo je, da je 21-letnik tudi s kakšnim kilogramom preveč, še vedno igralec, ki lahko brez težav izigra vsako obrambo in sebi ali soigralcu ustvari odlično priložnost za koš. Toda dejstvo je tudi, da z odvečnimi kilogrami ne bo dosegel svojega maksimuma in izpolnil neverjetno visokih pričakovanj. Odvečna teža pa lahko botruje tudi kakšni nepotrebni poškodbi, ki se ji igralec v boljši fizični kondiciji lahko izogne. Tega se nedvomno zaveda tudi sam Dončić, saj je po prihodu v NBA začel skbeti za prehrano in pred lansko sezono ogromno delal na kondicijski pripravljenosti in moči.

Letošnji zgodnji začetek sezone pa ni presenetil samo navijačev, temveč tudi mnoge igralce, ki so pričakovali, da se bo nova sezona začela vsaj mesec, ali celo 2 kasneje. Morda je tudi to razlog za kakšen odvečni kilogram Dončića, ki je pred začetkom priprav v Dallasu povedal, da je med (kratkim) premorom delal predvsem na izboljšanju meta. Ta trening je sadove obrodil že na prvi pripravljalni tekmi, kjer je zadel 3 od 5, zanj značilnih, težkih trojk. Sedaj pa bo potrebno poskrbeti še za boljšo kondicijsko pripravljenost. Letošnja sezona bo zaradi zgoščenega urnika tekem še bolj naporna, nasprotniki Mavericksov pa bodo ob odsotnosti Kristapsa Porzingisa na začetku sezone, to zagotovo skušali izkoristiti ter bodo v obrambi še več pozornosti namenili Dončiću. Zato bo dobra fizična pripravljenost nedvomno odigrala pomembno vlogo. Tudi pri glavnemu MVP kandidatu sezone.