Košarka

Imperij vrača udarec!

Tretja tekma in selimo se v oglušujoči Oracle Arena v Oaklandu. Kakšna razlika proti Totyota Centru! Houstonski navijači znajo biti glasni, a le za pomembne tekme; med redno sezono se dvorana napolne šele do polčasa.

Oracle Arena je vsako tekmo od prvega sodnikovega žvižga nabito polna in glasna…med redno sezono. V končnici pa je noro, še posebej proti osovraženim Raketam. Kakšno vzdušje!

In vendar Rakete igrajo zelo dobro v gosteh. Še posebej Ryan Anderson, ki ga kličejo »Road Ryno«, ko igra dobro. Zdaj sicer zelo malo igra, a upajmo, da bo upravičil svoj vzdevek…no, in seveda plačo!

Zaenkrat izgleda, da je načrt Raket v prvi četrtini enak kot v drugi tekmi: postavljanje blokov, dokler Harden ali Chris Paul nista izolirana na Curryju, katerega koleno še vedno ni brezhibno, in iskanje Clinta Capele. Draymond Green se je namreč v drugi tekmi držal preveč blizu Clinta Capele, zato da prepreči Hardnove »alley-oope« svojemu Švicarskemu kolegu, in s preveliko pozornostjo zaustaviti pick& roll igro dal preveč prostora zunanjim igralcem.

Izgleda, da Green zdaj ni »nalepljen« na Capelo, zato sta ga Harden in CP3 v prvih minutah tekme s pridom izkoriščala.

Končno pa vidimo nekaj, kar od Bojevnikov nismo najbolj pričakovali: dvojno pokrivanje Hardna po pick&rollu. To ga ni zmedlo in podal je Arizi, ki je ostal sam nekje med trojko in prostimi meti, in ni mu bilo težko zaključiti s polaganjem.

Na drugi strani sta se Curry in Igoudala nekajkrat poigrala s Houstonovo obrambo, ki je navajena vse igralce preprijemati. Enkrat je »zaspal« PJ Tucker in je Igoudala skoraj neovirano položil v koš, drugič pa je po povratni podaji »Iggyja« za trenutek zamudil Capela in Curry je zadel za tri.

Načrt Golden Steatea je tudi podoben: izolirati Curryja na Clintu Capeli, in plan je zaenkrat uspešen. Obramba gostiteljev je prav tako na višjem nivoju kot v drugi tekmi in kmalu so Bojevniki preko protinapadov prešli v malo bolj otipljivo vodstvo.

A kakšna sreča, da zna Clint Capela podajati iz težkih situacij v raketi! Tako je zelo lepo našel Hardna na trojki, nato pa se je posrečilo tudi Gordonu in po dveh trojkah je Houston izenačil na 18.

Luc Mbah a Moute, eden najboljših »stranskih« igralcev Houstona, pa po vrnitvi iz poškodbe rame žal še vedno ni na ravno igre iz redne sezone, ko so ga mediji redno uvrščali na vrhove seznamov najbolj podplačanih igralcev v ligi. Ko dobiš »banano« med poskusom zabijanja, potem veš, da nisi 100% – pa čeprav te je ustavil Durant.

Prvo četrtino je s trojko zapečatil Young, katerega so Rakete pustile povsem samega, in povečal vodstvo svojega moštva na 9. Navijačem Houstona se je začel vrteti film iz prve tekme pred očmi…

V drugi četrtini so se Rakete s trojko Greena in odličnim izigranim dvojnim pokrivanjem Chris Paula takoj približale, a so Houstonove navijače ob živce spravljali napadalni skoki Golden Statea. Ko prvakom daš toliko možnosti za doseganje košev, jih bodo seveda izkoristili! Tako je prednost spet narasla na 10 točk, ki jo je začasno omilila trojka Tuckerja iz kota, a je Durant nato zadel neverjetno trojko preko roke Hardna, ki je nad njim v obrambi naredil odlično delo.

Ko so Rakete spoznale, da s trojkami v drugi četrtini ne bo šlo (3-13 met za 3), sta Harden in Paul začela več prodirati pod koš in iz dvojnega točkovnega deficita svoje moštvo pripreljala na znosnih 7. A njihovo veselje je bilo kratkega veka, saj je stvari na koncu prvega polčasa v svoje roke prevzel Durant, ki je bil na obeh prejšnjih tekmah neustavljiv, in končni rezultat pred nadaljevanjem spet pretvoril v dvoštevilčno prednost.

Rakete so drugi polčas začele katastrofalno – nekaj nesporazumov v obrambi in izgubljenih žog v napadu ter slabo branjenje tranzicijske igre so v manj kot treh minutah vodstvo napihnile na velikih 20 točk.

Nekaj minut sta Harden, Paul in Gordon kljub razpokam v Houstonovi obrambi uspeli prednost držati nekje na 12-15 razlike. Nato pa se je zgodilo nekaj, česar so se navijači Houstona najbolj bali: Curry je začel zadevati za tri. In to ne katerekoli trojke, ampak tiste, ki te najbolj demoralizirajo: »stepback« trojke iz metra ali več izza črte! Po takšni drugi trojki je prednost tri minute pred koncem tretje četritine narasla na 24 točk in Rakete so bile »zlomljene«. Tretja četrtina, po kateri so Bojevniki tako znani in jim v drugi tekmi ni uspela, je opravila svoje.

Četrta četrtina je bila tako le še formalnost in pet minut pred koncem sta oba trenerja poklicala prvo peterko na klop.

Ponovila se je zgodba iz prve tekme, le da se je zamenjal glavni protagonist: Curry je prevzel štafeto od Duranta in pokazal, da ga vsaj za eno tekmo poškodba kolena ne muči več toliko kot prej. Na nivoju prve tekme je bila tudi Golden Stateova obramba, ki je s kar 11 ukradenimi žogami prisilila Houston do 19 izgubljenih žog, medtem ko so jih Bojevniki izgubili le 9. Iz igre so gostitelji metali zelo dobrih 52% in odličnih 40% za tri in ne moremo biti presenečeni nad ogromno končno razliko 41 točk, če vemo, da so Rakete metale zgolj 39% iz igre in 32% za tri.

Za gostitelje je Curry z metom 13-23 in trojkami 5-12 dosegel 35 točk ob sicer le eni podaji, a tudi samo eni izgubljeni žogi. Z metom 9-19 in 25 točkami ter kar šestimi podajami se mu je pridružil Durant, ki tokrat ni bil primoran nositi takšnega bremena v napadu kot v prejšnjih dveh tekmah in se je lahko osredotočil na pomoč soigralcem s podajami. Vsa prva peterka in še Queen Cook (v le petih minutah igre!) so tekmo končali z dvoštevilčnim izkupičkom, v oči pa je bodlo predvsem 17 Greenovih skokov.

Na drugi stran je bil najmanj slab Harden z 20 točkami in 9 podajami ter 4 izgubljenimi žogami, slabim metom 7-16 in »le« petimi prostimi meti. Chris Paulu in Gordonu to tekmo žoga ni in ni hotela iti skozi obroč: CP3 je dosegel le 13 točk s poraznim metom 5-16, Gordon pa 11 z metom 4-13. Capela je bil še edini dvoštevilčen in je z metom 6-9 dosegel 13 točk, a je na parketu prebil le 22 minut. Kljub njegovi hitrosti v obrambi je bil zdrav Curry preveč za njega in D’Antoni si njegove pomoči žal ni mogel privoščiti v taki meri kot na drugi tekmi.

Ariza in Tucker, heroja iz druge tekme, sta tokrat po obetavnem štartu dosegla le skupno 12 točk.

Če želi Houston imeti kaj upanja na končni uspeh, mora obvezno dobiti drugo tekmo v Oracle Areni in domov pripeljati serijo izenačeno na 2-2. S 3-1 zaostankom je proti razigranemu Curryju namreč nemogoče doseči tri zmage zapored. Videli bomo, če lahko Houstonova obramba v četrti tekmi spet dvigne nivo svoje igre, seveda pa bodo mogli tudi drugi igralci poleg Hardna, predvsem Chris Paul in Eric Gordon, dobro metati iz igre!

Leave a Response