KošarkaOstalo

Hvalospev Luki Dončiću

Verjetno ni osebe v Sloveniji, ki ne ve, kdo je Luka Dončić. Verjetno se njegovi oboževalci zavedamo, kaj je Luka naredil za slovenski šport, večina pa se ne zaveda, v kako velikem obsegu se njegov uspeh zrcali na ostale ljudi, tako kot pri nas, tudi v tujini.

»Njegov talent je neprecenljiv, njegove sposobnosti so enkratne, njegov potencial neizmerljiv.«

Kaj pa njegova osebnost? V naslednjih besedah, stavkih in odstavkih se zagotovo ne bom niti malo približal temu, kar Luka je.

 

NJEGOVA DOBRODELNOST

Luka je 20 letni milijonar. Kje ste bili vi pri dvajsetih, se sprašujete? Še dobro, da je Luka ta, ki ima ta denar, saj bi v veliki večini ljudje na veliko zapravljali in, kot okoli 60% NBA košarkarjev, 5 let po končani karieri, bankrotirali. Seveda si Luka privošči stvari, ki si jih navadni smrtniki ne moremo – kdo pa si jih ne bi? Veliko več šteje, da se zaveda svojega poslanstva tudi izven košarkarskih igrišč ter denar redno daruje v dobrodelne namene.

»Kdo pa bo doniral, če ne on? To je samo marketinška poteza znanih ljudi, da se pokažejo ljudem v svetli luči in tako služijo še bolj.«

Luka z njegovim oboževalcem iz Clevelanda, ki trpi za redko vrsto raka – Ne-Hodgkinovim Limfomom (Vir: Tim Phillis – News Herald)

Ta trditev delno drži. Seveda z javnimi donacijami znani ljudje pridobivajo lepe poglede in naklonjenost vendar v njegovem primeru je, kljub temu, da spoznavamo vsak dan nove ljudi, ki prihajajo v javnost, znan samo majhen delež ljudi, ki jim Luka podarja svoja sredstva in jim tako omogoča lagodnejše življenje. Denar, ki ga daruje, pa še zdaleč ni vse. S tem pa se tudi ne hvalisa v medijih. Na družabnih omrežjih znanih ljudi mnogokrat vidimo lepe nasmehe s čeki v rokah in tu se v večini primerov zgodba med njimi zaključi. Poceni reklama za mnoge. Za Luko se to zdaleč ne konča. Vidimo ga lahko, ko se z ljudmi, ki jim je polepšal življenje, še vedno druži pred in po tekmah ter z njimi ohranja stik na medmrežju. To je redkost in pravi pokazatelj njegove osebnosti.

 

 

 

 

NAŠA PRAVA “PRVA DAMA” V ZDA

Mirjam Potrebin (Vir: 247sports.com)

Najbolj zaslužna za Luko kot osebo je prav njegova mati, Mirjam Potrebin. Večno mlada Ljubljančanka, ki se je leta 2008 razšla z Lukovim očetom in bivšim košarkarjem, Sašo Dončićem, z Luko sodeluje v dobrodelnih akcijah, skrbi za Lukovo podobo v slovenskih medijih in podobo nas Slovencev v Dallasu. Nepogrešljiva oseba, tako kot za Luko, tako za vse Slovence, ki s tudi njeno pomočjo redno prihajajo v Dallas, z namenom, da vidijo svojega najljubšega NBA zvezdnika v živo. Je naša prava “prva dama” v ZDA in glavna promotorka Slovenije čez lužo.

Na naboru leta 2018, takrat, ko je bil njen sin izbran kot tretji s strani Atlante Hawks, potem pa kot je že znano zamenjan za Trea Younga in “pick” na naslednjem naboru, je požela veliko navdušenje zaradi njenega izgleda. Vsekakor zasluženo pa vendarle malo plehko, saj je veliko več kot le lepa. Sicer lastnica lepotnega salona v Ljubljani je v velikem obsegu svojega časa prisotna v Dallasu, kjer se druži s slovenskimi navijači, ki množično, vedno pogosteje, romajo v Dallas in v živo spremljajo največjega zvezdnika naše države čez lužo.

 

NAŠ NACIONALNI PONOS

Luka po osvojenem prvem mestu na Eurobasketu (Vir: Fiba)

Ni bilo še osebe, ki bi nas naredila tako vzhičene. V svetu vsekakor naša najbolj priljubljena in oboževana oseba nam omogoča, da se trkamo po prsih od ponosa. Vendar ne (samo) zaradi »trženja« njegovega imena in naše domovine. Temu občutku, ki nam ga zadaja, lahko rečemo družbeni fenomen. Lukov fenomen? Dončićev fenomen? Fenomen čudežnega dečka? Podoben primer sicer lahko vidimo v Egiptu, kjer je zvezdnik Liverpoola, Mohamed Salah, daleč najbolj popularna oseba v državi. Na volitvah preteklo leto je celo, (na sicer neveljavnih glasovnicah), zasedel 2. mesto – za trenutnim predsednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem. Egipčan je njihov novodobni bog. Luka pa to postaja naš.

Nešteto kratkih noči, vključno z mojimi, samo da lahko v živo spremljamo Luko in njegove čarovnije, so Slovence prikrajšale za počitek. Pet ur spanca na noč, ko igrajo Mavericksi iz Dallasa, je postala stalnica. Najbolj veselo je, ko so tekme na sporedu zgodaj, ali pa zelo pozno, saj je vmes dovolj časa za spanec in napolnitev baterij. Mnogokrat pa ob tesnem srečanju adrenalin povzroča težave in že nič kolikokrat se je pet ur spanca skrčilo na tri.

Rekordno spremljanje tekem NBA v Sloveniji je košarko zacementiralo na drugo mesto v spremljanju športov, takoj za kraljem športov – nogometom. Ogromno otrok se vpisuje v košarkarske šole, številka naj bi bila, po podatkih mojega prijatelja in starša igralca mlajših selekcij domžalskega Heliosa, druga največja od kar pomni. Večja od prej rekordnega leta 2013, ko je Slovenija gostila EuroBasket, in takoj za letom 2017, ko je Slovenija v Istanbulu postala evropski prvak. Kdo je najbolj zaslužen za to? Sedaj že vendar veste!

 

IDEALEN VZORNIK

Dončićev kamp skupaj z Borutom Pahorjem. (Avtor: Drago Perko)

Ne samo za mlade Slovence, za vso mladino na našem planetu, je postal s svojo preprostostjo, nepopustljivostjo in, seveda, košarkarskimi čarovnijami. V mnogih otrocih, vključno z velikim številom deklic, gori želja, da bi se ukvarjali s tem športom. »Kaj boš, ko boš velik/a« je pogosto vprašanje odraslih, »Luka Dončić« pa vse pogost odgovor otrok, ki na Luko gledajo kot božanstvo. Velika večina jih ne bo postala košarkarjev, bodo pa tudi z njegovo pomočjo lahko postali dobri ljudje, kar je za vse nas še toliko bolj pomembno. Mnogokrat zanemarimo vpliv vzornikov na naše otroke. Ni vsak vzornik dober, tako kot ni družba, katero si izberejo in družina v kateri preživljajo svoje otroštvo. Nihče se še ni rodil kot nekdo, ki bi našo družbo takoj delal boljšo. Velik del vzgoje so tudi ljudje, ki so naši vzorniki in veseli smo lahko, da je eden izmed njih, v srcih mnogih otrok, prav naš Luka.

 

 

POMEMBEN ZA VSE SLOVENCE

Slavje naših fantov po osvojenem Eurobasketu leta 2017 (Vir: Fiba)

Slovenci se kot narod mnogokrat opišemo kot privoščljiv in hladen narod – najbolj srboriti celo kot »manj vreden«. Mnogokrat v preteklosti smo bili pod vplivom drugih, mnogo večjih in močnejših držav ali skupnosti, pred (in po) osamosvojitvi pa smo dobili zagon in ponos, da smo lahko najboljši. To je bil naš cilj, ki pa bi moral še bolj biti danes. Tekom tega pa se spominjamo na tiste čase različno. Nekateri z nostalgijo, drugi z odporom. Ne glede na to, kaj si mislimo o preteklosti, prihodnost je naš skupen cilj, projekt, ki se ne bo zgodil čez noč. Skupen cilj pa ni cilj kot tak, saj prav zares nikoli ni konca v izboljševanju. Je pot, ki bo veliko lažja, če bomo stopili skupaj.

 

Morda vas zanima, kje je tu povezava z našimi športniki – še posebej Luko? Športni uspehi dokazano spodbujajo narod, še posebej majhen kot smo mi, da je bolj produktiven, srečnejši in bolj ponosen nase. Kruha in iger pravite? Ni tako preprosto. Zaradi športnih uspehov se že zares počutimo bolje, je pa to le sestavina, ki je potrebna za uspeh. Luka in ostali naši športniki so niti te vrvi, katere del smo vsi državljani, in s to vrvjo se vlečemo naprej, še toliko bolj pa v najtežjih trenutkih. Boljše niti so, dlje bomo privlekli voz uspeha. Razlika med nami, »navadnimi državljani«, in ljudmi kot so Luka, pa je, da ti ljudje povežejo več niti hkrati. Zato je človek, kot je prav naš čudežni deček, tako pomemben za Slovence. Ne samo ker dobro igra košarko. Predvsem zato, ker povezuje vse nas, četudi se mnogokrat spremo zaradi problemov, ki jih imamo.

Luka ne sme biti samo vzornik naši mladini, mora biti vzornik vsem nam. Četudi niste ljubitelj športa ali košarke, on je eden izmed nas in on je tisti, ki nas zares dela ponosne. Če politična klima in nasplošno občutek pripadnosti ni na najvišjem nivoju v Sloveniji, to ne pomeni da smo kaj slabši od drugih narodov. Četudi nas v svetu ne poznajo tako dobro kot druge države ne pomeni, da kaj smo manj uspešni od njih. Dobri smo toliko, kot si upamo. Zmoremo vse, kar si zadamo. Smo, kar si želimo biti. Smo -Slovenci.

 

Slovenski navijači v Turčji na EuroBasketu 2017 (Vir: Hudo.com)