Košarka

Goran proti Giannisu! Serija, z dolgoročnimi posledicami za ligo NBA

Goran Dragić je vedno najboljši, ko je najbolj pomembno. V letošnji končnici lige NBA je tretji najboljši strelec v drugih polčasih tekem in obenem tudi tretji najboljši strelec v zadnjih četrtinah. Malce zaostaja le za Jamalom Murreyem in Donovanom Mitchellom. V drugih polčasih Dragić doseže skoraj 16 točk na tekmo, v zadnjih četrtinah tekem pa malce manj kot 10 točk, oziroma skoraj polovico svojega izkupička v končnici. Dragić je namreč v prvem krogu proti Indiani imel povprečje skoraj 23 točk (48% met, 42% za 3), temu pa je dodal še 5 podaj, 4 skoke in 1,3 ukradene žoge na tekmo.

Kot že dobro vedo navijači slovenske košarkarske reprezentance, se je Dragić z leti prelevil v pravega “floor generala”, oziroma poveljnika na parketu, ki ves čas skrbi za komunikacijo med trenerjem in igralci. V prvih polčasih letošnje končnice najprej, kot po pravilu, skrbi za razigravanje soigralcev in tekoč napad, v katerem žoga lepo kroži, nato pa v drugih polčasih in predvsem zadnjih četrtinah, skupaj z Jimmyjem Butlerjem, prevzame odgovornost. In to ne samo v napadu. Dragić namreč odlično igra na obeh straneh parketa.

Sedaj “Dragona” in njegov Miami, čaka težka ovira z imenom, Giannis Antetokounmpo in njegovi Milwaukee Bucksi. Toda že v rednem delu sezone, se je Miami izkazal za zelo neugodnega nasprotnika ter Milwaukee premagal tudi brez Jimmyja Butlerja, in seveda z odličnim Dragićem, ki je na prvi medsebojni tekmi sezone dosegel 25 točk, 8 podaj in 6 skokov. V rednem delu sezone je Miami, ki nikoli ni igral s celotno postavo, dvakrat premagal Milwaukee in enkrat, na zadnji medsebojni tekmi, izgubil.

Toda končnica je seveda nekaj povsem drugega. Polfinale vzhodne konference med Miamijem in Milwaukeejem, pa bi znalo imeti dolgoročne posledice za razmerje moči v ligi NBA. Dobro obveščeni viri iz Miamija že poročajo, da vodilni pripravljajo visoko enoletno ponudbo Goranu Dragiću, z obljubo podpisa večletne pogodbe, po naslednji sezoni, ko nameravajo v Miamiju Antetokounmpu ponuditi tako imenovano “super max” pogodbo, v višini več kot 200 milijonov dolarjev, za 4 leta. To je načrt, ki ga “alfa in omega” Miami Heatov, Patrick Riley, pripravlja že nekaj let, tako kot je dolgo časa pripravljal “teren” za prihod LeBrona Jamesa in Chrisa Bosha leta 2010. Če slučajno Milwaukee sedaj izgubi proti Miamiju, nekateri poznavalci lige NBA že napovedujejo, da bo Antetokounmpo naslednje leto prestopil v klub na jugu Floride, na podoben način, kot Kevin Durant po porazu v končnici  proti Golden State Warriorsom.

Zato seveda letos z Dragićem v Miamiju ne morejo skleniti dolgoročne pogodbe. Lahko pa naslednje poletje, po morebitnem podpisu pogodbe z Antetokounmpom, z Dragićem podpišejo novo dolgoročno pogodbo in izkoristijo tako imenovane “Bird rights” ter se izognejo plačilu dodatnega davka zaradi preseženega proračuna, ki bi lahko v taki ekipi čez nekaj let narasel na več 100 miljonov dolarjev.

V Miamiju vidijo v Goranu Dragiću nosilca njihove opevane “Heat culture”. Po zaključeni karieri Udonisa Haslema, ki že skoraj 20 let skrbi za red v slačilnici Miamija pa želijo, da Goran v tej vlogi čez nekaj let zaključi svojo kariero v njihovem dresu. Na družbenih omrežjih sedaj številni navijači Miamija trdijo, da bi si Dragić s prstanom, prislužil tudi svoje mesto med velikani Miami Heatov, katerih dresi visijo pod stropom American Airlines Arene. Zato seveda izkušenega in priljubljenega veterana ne želijo izpustiti iz rok. Dragić namreč skupaj z Jimmyjem Butlerjem in Andrejem Igoudalo, tvori veteransko jedro ekipe, ki ima tudi vrsto nadarjenih in neizkušenih mladih igralcev. Bam Adebayo, Tyler Herro in Duncan Robinson so imena, o katerih bomo v naslednjih letih slišali še veliko, toda zaenkrat je to še vedno ekipa Dragića in Butlerja.

Najboljši organizator v zgodovini Heatov je bil znameniti Tim Hardaway, oče sedanjega soigralca Luke Dončića, Tima Hardawaya Juniorja. Dragićeve številke in dosežki v dresu Miamija, so že sedaj povsem primerljive s številkami in dosežki Hardawaya. Toda prstan bi seveda naredil odločilno razliko. Dragić je že sedaj legenda, vendar obenem tudi legenda, ki še ni rekla zadnje besede in dosegla vseh vrhov, ki jih lahko. Naslednji lahko pade že v polfinalu konference, zato nikar ne spreglejte te serije.