Košarka

Giannis, najboljši igralec lige, ali le Pippen, ki rabi svojega Jordana? Bo Giannis kariero nadaljeval z Dončićem ali Dragićem?

Giannis Antetokounmpo bo kot kaže kmalu že drugič zapored osvojil nagrado za najbolj koristnega igralca lige NBA. Vse pa tudi kaže, da bomo še drugo leto zapored imeli debate o tem, če je Giannis lahko najboljši igralec in vodja šampionske ekipe. Na prvih treh tekmah je namreč Milwaukee tekme izgubljal za kar 34 točk, ko je bil v igri Giannis. Njegovi soigralci so pa na 4. tekmi zobe pokazali šele po tem, ko je zaradi vnovične poškodbe gležnja zapustil parket in prikazali najboljšo igro v seriji proti Miamiju.

Giannis ima namreč še vedno veliko pomanjkljivost v svoji igri. Proti Miamiju za 3 meče le 21%, in zadane le malenkost več kot polovico prostih metov (53%). Njegova igra je zelo predvidljiva in zato tudi lažje ubranljiva, predvsem seveda v končnici, kjer se lahko ekipe odlično pripravijo na najboljše igralce nasprotnika. Toda v določenih situacijah je Giannis še vedno najbolj nezaustavljiva sila lige NBA. Tukaj je na prvem mestu igra v tranziciji, čeprav se Giannis odlično znajde tudi v pick-and-roll igri ter pod obročem brez težav kaznuje nižje postave, s katerimi sedaj igrajo številne ekipe. Giannis je pravzaprav malce manj dominantna različica Shaquilla O’Neala, to primerjavo pa je že pred časom potegnil tudi Shaq sam. To pa pomeni, da bo Giannis verjetno poleg sebe vedno potreboval igralca, ki mu bo lahko žogo podal v položajih, kjer bodo do izraza prišle njegove “vesoljske” fizične predispozicije.

Giannis je tudi odličen obrambni igralec, vendar iz leta v leto postaja bolj jasno, da Giannis ni Michael Jordan, Kobe Bryant, LeBron James,… ali pa recimo Luka Dončić. Ko se tekma lomi ima Giannis v svoji igri še vedno preveč pomanjkljivosti, da bi lahko prišel do dobrih priložnosti za met ali pa soigralcem pripravil kakšno priložnost za povsem neoviran met. Jordan je imel Pippena, Kobe Shaqa in kasneje Pau Gasola, LeBron Wada, Kyrieja in sedaj AD-ja, bo Luka imel Giannisa? To je le ena od številnih spekulacij, ki se pojavljajo v zadnjem času. Vsi se namreč sprašujejo kje bo Giannis nadaljeval kariero, če Bucksi tudi letos po odličnem rednem delu sezone, klavrno zaključijo še eno končnico.

V Milwaukeeju bodo po zaključeni sezoni Giannisu lahko ponudili t.i. “super-max” pogodbo eno leto prej kot ostala moštva. Če jo Giannis zavrne, pa bo po koncu naslednje sezone postal prosti igralec. Zato številna moštva lige, med drugim tudi Miami in Dallas, praznijo prostor v proračunu za poletje 2021, ko bo poleg Giannisa na voljo še nekaj izjemnih igralcev. Tudi Kawhi Leonard, Paul George, Anthony Davis in še nekaj podobnih imen vrednih “super-maxa”. Ekipi kot sta Dallas in Miami pa bosta v poziciji, da enemu od teh igralcev ponudita “super-max” in s tem seveda takoj postaneta ena od glavnih, če ne že kar glavna favorita za naslov prvaka.

Toda Giannis je seveda na vrhu seznamov želja Miamija in Dallasa ter še mnogih drugih ekip lige. Vendar, ko govorimo o ekipah, ki lahko takoj postanejo resni “contenderji”, sta Dallas in Miami pri samem vrhu. Giannisa si želijo mnogi, toda nihče ne ve kakšno odločitev bo sprejel po koncu sezone. Če z Bucksi sklene novo dolgoročno pogodbo, ki bo v veljavo stopila naslednje poletje, potem je seveda zgodba zaključena. Če pa tega ne stori, potem ga bodo pa Bucksi verjetno primorani “trejdati”, ali pa tvegati, da naslednje poletje odide kot prost igralec in zanj ne dobijo nič. Še en neuspeh v končnici bi pa verjetno že zagotovil Giannisov odhod naslednje poletje. Kljub temu, da bo kot kaže kmalu dvakratni MVP lige NBA, na koncu vendarle štejejo samo naslovi. Če jih Giannis ne bo mogel osvojiti v Milwaukeeju, bo tako kot LeBron in mnogi drugi odlični igralci v zadnjih letih, poiskal srečo drugje.

Mnogi si ga želijo videti v Dallasu z Luko in Porzingisom, kjer bi lahko evropska dinastija dolgo časa vladala ligi NBA. Toda Giannis bo imel opcij na pretek. Si bo želel svoje moštvo kot je Miami, ali bi bil pripravljen sprejeti vlogo druge violine v Dallasu, kjer je ekipa seveda v rokah Dončića, na koncu tekem pa bi bilo tako tudi z žogo? Je Giannis Robin kot je bil Pippen ali pa Batman kot je bil Jordan? Če Miami nocoj izloči Milwaukee, bo to nedomno postala eno od najbolj vročih tem lige NBA.