KošarkaPodaljšek

Dončić pod košem nezaustavljiv kot Giannis!

Zaradi dominantne igre v prostoru pod obročem je Shaquille O’Neal Giannisa Atetokounmpa primerjal s seboj v najboljših letih. Toda letos je podobno nezaustavljiva “zver” pod obroči tudi Luka Dončić. Ja, prav ste prebrali. Medtem, ko “Greek Freak” mete v neposredni bližini obroča oz. v t.i. “restricted area”, zaključuje z izjemno 72,9% učinkovitostjo, je Luka od njega slabši za samo zanemarljivega 0,1% in mete pod košem zaključuje z 72,8% učinkovitostjo.

Za le 0,1% bolj učinkovit od Luke je tudi izvrstni (krilni) center Lakersov Anthony Davis, Luka pa se zato pod obročem lahko povsem enakopravno primerja z igralci, ki pod košem dosežejo največ točk v ligi NBA. Ne samo po učinkovitosti, temveč tudi po številu metov. Luka je tako za skoraj 4% bolj učinkovit kot LeBron James in za več kot 10% bolj učinkovit kot James Harden, ki je sicer pod obročem med najbolj učinkovitimi zunanjimi igralci lige. To nazorno pokaže kako neverjetno učinkovit je pod košem letos Luka.

Slovenski zvezdnik pa se v igri pod košem ne zanaša le na moč, temveč ima v svojem arsenalu vrsto različnih orožji, zaradi katerih je v t.i. “nizkem postu” malodane nezaustavljiv. Če ga pod obročem ne prevzame višji in močnejši igralec, pa mu prav pride tudi to, da je on višji in močnejši od večine zunanjih igralcev, preko katerih lahko brez težav zaključi s kvalitetnim metom. Poleg odličnega dela nog, lahko zaključuje z levo ali desno roko. Če pa v obrambi pod košem na njemu pomaga še kakšen dodaten igralec nasprotnega moštva, pa seveda Luka takoj najde prostega soigralca, ki lahko neovirano zaključi.

Slovenski zvezdnik ima zato pripravljen odgovor na vsako obrambo. Proti njemu pa letos ne pomaga nič… ne pomaga prevzemanje, ne pomaga podvajanje, zaustaviti pa ga niso mogli niti z utrujajočim pokrivanjem čez cel parket. Bo v končnici kaj drugače? Odgovor na to bomo dobili čez 2 meseca, spodaj pa si lahko ogledate učinkovitost nekaterih zvezdnikov lige NBA, ki so to sezono v “restricted area” vrgli vsaj 250 metov:

  • Luka Dončić: 72.8% (324 metov)
  • Giannis Antetokounmpo: 72.9% (595 metov)
  • Anthony Davis: 72.9% (384 metov)
  • LeBron James: 68.9% (501 metov)
  • James Harden: 62.5% (387 metov)
  • DeMar DeRozan: 70.7% (287 metov)
  • Russell Westbrook: 60.7% (560 metov)
  • Trae Young: 58.5% (265 metov)