KošarkaPodaljšek

Dončić na zadnji MVP lestvici na 4. mestu! Boj za MVP-ja odločen, kdo bo pa v prvi peterki lige?

Na zadnji lestvici spletne strani NBA lige zopet na 1. mestu najdemo Nikolo Jokića, ki ima naziv MVP-ja že skorajda v žepu. Joel Embiid na 2. mestu je namreč izpustil preveč tekem in se zdi, da letos izjemnega Jokića, do konca sezone ne more več ujeti. Giannis Antetokounmpo na 3. mestu bi za 3. zaporedni MVP naziv moral biti še boljši kot lansko sezono, vendar temu ni tako. Na 4. mestu pa najdemo še 4. igralca, ki ni bil rojen v ZDA, Luko Dončića, ki se bo kot vse kaže, do konca sezone s Stephom Curryjem na 5. in Damianom Lillardom na 6. mestu zadnje MVP lestvice, boril za mesto v 1. peterki lige NBA (All-NBA 1st team), najbolj prestižno nagrado sezone poleg MVP naziva seveda, ki odloča tudi o višini naslednje pogodbe, saj je uvrstitev v All-NBA peterko eden od pogojev za t.i. “super-max” pogodbo.
Prva peterka torej ne pomeni le prestiža, temveč tudi razliko v zaslužku pri sklepanju pogodb, zato bo tudi boj za “prvi branilski par” lige še zelo zanimiv. V 1. peterko sta lahko izbrana le 2 branilca, za eno od dveh mest pa se sedaj resno borijo Dončić, Curry in Lillard. James Harden je izpustil preveč tekem, Chris Paul pa v primerjavi z najboljšo trojico nima dovolj dobre statistike. Curry v zadnjem času spominja na MVP Curryja izpred nekaj let. Dončić z izjemo slabih prvih par tednov, že celotno sezono igra odlično, Lillard je pa sezono s Portlandom odlično začel, vendar v zadnjih tednih igra slabše, Portland pa niza poraze.
Toda do konca sezone je še dovolj tekem, da je še vse možno, tudi to, da se 2 od 3 glavnih kandidatov za branilska mesta v 1. peterki, srečata v “play-in” turnirju, na koncu bo pa seveda glavno merilo pozicija moštva po zaključenem rednem delu sezone. Mavericksi so se po sinočnjem porazu Portlanda prebili na 6. mesto, ki zagotavlja direktno uvstitev v playoff, toda nocoj igrajo proti Lakersom in ob porazu bi se stvari na lestvici zahodne konference zopet spremenile. Moštva med 6. in 10. mestom, ki še zagotavlja dodatne “play-in” tekme za možnost nastopa v playoffu, namreč ločijo le 3 zmage. Do konca sezone bo torej še zelo napeto, bitko za playoff in prvo peterko lige pa bi lahko odločila tudi zadnja tekma rednega dela sezone.