Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Že prvi dan EuroBasketa postregel s prvovrstnimi presenečenji - Finci šokirali Francoze, Gruzijci pa Litvo

Že pred samim začetkom prvenstva so mnogi poudarjali, da krog favoritov za medalje in vidno uvrstitev, še nikoli ni bil tako širok kot letos. Morda so največje presenečenje prvega dne uprizorili prav naši sobotni nasprotniki Finci, ki so pred fanatičnimi domačimi navijači prizadejali prvi poraz Francozom (86:84) ter že na samem začetku prvenstva dodobra premešali karte v naši skupini. Sedaj bo zmaga Slovenije proti Fincem še bolj pomembna, z njo pa bi morda že bili v drugem delu.

Francoze je pokopalo izjemno veliko število izgubljenih žog (23), ki so jih Finci kaznovali s kar 26 točkami. Francozi tega niso mogli nadoknaditi tudi s precej boljšim skokom (44:32). Na roko pa jim ni šla tudi neučinkovita klop, ki jo je klop domačinov nadigrala za kar 29 točk (44:15).

Najboljši posameznik v vrstah Fincev je bil letošnji visoki izbor Chicago Bullsov, veliki up finske košarke, Lauri Markannen, ki je srečanje končal z 22 točkami (met 9/15, 2/3 za 3) in 7 skoki. Dobro srečanje je odigral tudi nam dobro znani Sasu Salin, ki je dosegel 14 točk (met 6/10, 1/4 za 3), 4 skoke, 1 podajo in 2 ukradeni žogi.

V vrstah Francozov sta bila najboljša Fournier in De Colo. Fournier je dosegel 25 točk (met 8/15, 2/5 za 3), 4 skoke in 3 podaje, De Colo pa je zbral 21 točk (met 5/11, 0/1 za 3), 6 skokov in 2 podaji.

Veselje Gruzijcev ob zmagi

Podobno presenečenje so v skupini B priredili Gruzijci, ki so z 79:77 premagali Litovce, Italija pa je v Izraelu odčitala pravo lekcijo domačinom ter jih pred fanatičnimi domačimi navijači premagala s kar 21 točkami razlike (69:48)

Izraelci pod pritiskom