Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Zanesljiva slovenska zmaga in brilijantni Goran Dragić (VIDEO) za otvoritev 40. EuroBasketa

Uvodna tekma Slovenije na jubilejnem EuroBasketu, ki je bila obenem tudi uvodna tekma celotnega prvenstva, se je končala z zanesljivo zmago naše reprezentance, ki je ne krilih izjemnega Gorana Dragića (30 točk, met 12/23, 4 podaje, 2 skoka, 3 ukradene žoge) premagala borbene Poljake (90:81).

Poljaki so srečanje začeli bolje ter zaradi ležerne obrambe Slovencev, zlahka držali stik s tekmeci. Tudi tokrat se je poleg na trenutke slabe obrambe pick-and-rolla, glavna pomanjkljivost v obrambi slovenske reprezentance, kazala v branjenju nasprotnikovih metov za 3 točke (9/25), predvsem v tranziciji.

Na srečanju so namreč Poljaki slovenske nalete, skoraj po pravilu redno prekinjali z neoviranimi trojkami. Slovenija je razliko naredila v 2. in 3. četrtini, ki jih je dobila s skupnim izidom 60:36. To pa sta bili tudi četrtini, v katerih je naša reprezentanca prikazala daleč najboljšo obrambo, z agresivnim pokrivanje že na polovici nasprotnika, visokimi podvajanji in hitrimi rotacijami.

Tako so prisilili Poljake v celo vrsto izgubljenih žog (16 izgubljenih), kar so Slovenci pogosto kaznovali v protinapadih, kjer so dosegli kar 19 točk in s tem nadoknadili slabši met za 3 točke (8/29). Glede na vrsto odličnih ostrostrelcev, ki jih premore naša reprezentanca, se bo prej ali slej moralo odpreti tudi iz razdalje. Toda zaenkrat je lahko vzpodbudno, da so Slovenci izpod obroča Poljakov dosegli 42 točk in poleg tega izsilili še celo vrsto osebnih napak ter prostih metov.

Težave za Slovenijo so se začele v zadnji četrtini, ko sta oba centra, Vidmar in Dimec, drug za drugim v roku nekaj sekund, prejela peti osebni napaki. Na položaju centra je nato zaigral precej šibkejši Randolph, ki se ni mogel kosati z 216 centimetrov visokim orjakom Karnowskim. Slovenija je tudi zelo hitro izpolnila bonus, zato se je s poljsko igro po globini in izsiljevanjem osebnih napak, naša prednost začela topiti. Toda Dragić, Dončić in tudi Randolph, so z borbeno igro v obrambi in preudarno v napadu, srečanje pripeljali do zanesljivega zaključka.

Piko na i je dobro minuto pred koncem srečanja postavil prav Dragić, ki je s svojo 30. točko, zadel za vodstvo Slovenije z 88:79. Kapetan slovenske reprezentance, je kot kaže že na uvodu prvenstva napovedal kandidaturo za najboljšo peterko. Pot do te je seveda še zelo dolga, toda "Dragon" je že v uvodnih minutah srečanja dosegel 7 točk ter ves čas v napadu predstavljal nerešljivo uganko za poljsko obrambo. Na koncu je s 30 točkami, samo za 3 točke zaostal za rekordom Teomana Alibegovića, ki je v dresu slovenske reprezentance pred leti dosegel 33 točk.

Z neverjetno spretnostjo in tehniko, ki jo v prodorih premorejo le redki, je Dragić prihajal pod obroč nasprotnika ter navidez zlahka nizal točke za Slovenijo. Igralcu, ki slovi za enega izmed najbolj prodornih na svetu, se je skušala upreti celotna obramba Poljakov, toda kljub temu ga niso mogli zaustaviti, saj je zvezdnik Miamija samo izpod obroča dosegel kar 16 točk, ob samo dveh zgrešenih metih.

Dragić je odlično igral tudi v obrambi, v ključnih trenutkih pa sta mu pomagala še preostala nosilca slovenske reprezentance, Luka Dončić in Anthony Randolph. Oba zvezdnika Reala iz Madrida, sicer nista bila zelo razpoložena pri metih iz igre, vendar sta to odlično nadoknadila s prizadevno igro v obrambi ter pametno v napadu. Randolph je tako srečanje končal s 7 točkami (met 2/9), 10 skoki, 4 podajami in 2 ukradenima žogama, Luka Dončić pa je tokrat vknjižil 11 točk (met 3/12), 8 skokov, 6 podaj in 2 ukradeni žogi ter pokazal pravi karakter, s hladnokrvno step-back trojko v zaključku srečanja.

Najboljši posameznik pri Poljakih je bil Ponitka, ki je srečanje končal z 22 točkami (met 6/13) in 13 skoki.

Ne zamudite tudi našega podkasta in podrobne analize uvodnega srečanja slovenske reprezentance, ki ga boste danes lahko našli na tem facebooku in vseh naših družbenih omrežjih, če boste pogooglali “Sportinfo”.