Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Stoch do tretje zaporedne zmage!

Stoch do tretje zaporedne zmage!

Priljubljeni Innsbruck je končan. Stopničk za naše žal ni bilo, se je pa tekma končala z grenkim priokusom poškodbe. Po današnji tekmi pa je skoraj zagotovo jasno, kdo bo zmagovalec letošnje novoletne turneje.

Po koncu prve serije je bil Jernej DAMJAN uvrščen na 4. mesto (127 metrov). Po nekaj letih je bila to njegova najboljša uvrstitev na novoletni turneji in držali smo pesti, da bi tako dobro uvrstitev obdržal. Nejc DEŽMAN in Peter PREVC sta se v finalno serijo uvrstila kot "srečna poraženca", saj svojega para nista uspela premagati. Dežmanova daljava je bila 126 metrov, Petrova pa 119. Uvrščena sta bila še Timi ZAJC (118,5 metrov) in Žiga JELAR (114 metrov). Jelarju se je uspelo uvrstiti ravno za eno točko. 
Žal pa ni uspelo Tilenu BARTOLU, ker je bil na skakalni mizi prepozen. Družbo mu je delal še Domen PREVC.

Skok Damjana, 1. serija:


Kamil STOCH (POL) si je že v prvi seriji nabral precejšnjo prednost (130 metrov) pred drugouvrščenima, Markusom EISENBICHLERJEM (NEM) in Danielom Andreom TANDEJEM (NOR). Eisenbichler je skočil 128,5 metrov, Tande je bil meter daljši. Je bil pa ta po pristanku vidno zadovoljen in zdi se, da se je končno prebudil po svojo krizi. 

Eden izmed favoritov na letošnji novoletni turneji, in trenutno vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Richard FREITAG (NEM) je žal po pristanku v prvi seriji padel. Po pristanku je prekrižal smuči, zaradi česar se je podrsal in s pomočjo medicincev zapustil prizorišče šepajoče. Sprva so mislili, da hujših poškodb ni, a so se tik pred njegovim finalnim skokom odločili, da skok vseeno izpusti in ga odpeljali v bližnjo bolnišnico na nadaljnje preiskave. Ali to pomeni da bo jutrišnjo tekmo izpustil še ne vemo, vsekakor pa pomeni, da mu je zlati orel "odletel".

Padec Freitaga:


Čeprav je Freitag pustil grenki  priokus, se je tekma nadaljevala. Kamil STOCH (POL) je z prednostjo 14,5 točk (128,5 metrov) zmagal tretjič zaporedoma in tako prevzel prednost v skupnem seštevku turneje.
Markus EISENBICHLER (NEM) ni uspel ponoviti skoka iz prve serije, zato je na koncu osvojil 8. mesto (117 metrov). Njegova nesreča je pa sreča za nekoga drugega. Tako je do svojih stopničk in 5 minut slave prišel Daniel Andre TANDE (NOR), ki je osvojil drugo mesto (125 metrov). Andreas WELLINGER (NEM), ki je bil v prvi seriji najdaljši (133 metrov), je na koncu bil 3. (126 metrov).

Skok Wellingerja, 1. serija:


Žal, našemu Jerneju DAMJANU ni uspelo priti do stopničk, je pa vseeno osvojil 5. odlično mesto (120 metrov). Od preostalih je bil uspešnejši samo še Timi ZAJC, ki je pa osvojil 17. (122 metrov) mesto. Zajc je namreč pridobil 9. mest, kar sploh ni slabo. Peter PREVC je bil na koncu 23. (111,5 metrov), Nejc DEŽMAN 25. (111 metrov), Žiga JELAR pa 27. (116 metrov).

V skupnem seštevku novoletne turneje je vodilni Kamil STOCH (POL) s 64,5 točk prednosti (skupno 833,2 točk). Še pred kratkim mu je bil tesno za petami Freitag. Drugi v skupnem seštevku je sedaj Andreas WELLINGER (NEM) (768,7 točk), tretji pa Junshiro KOBAYASHI (JAP) (765,7 točk).
Po skupnem seštevku novoletne turneje je naš najboljši sedaj Jernej DAMJAN (8. mesto, 744,2 točke).

Trenutno je v skupnem seštevku svetovnega pokala še vedno vodilni Richard FREITAG (NEM) z 711imi točkami. Z 88 točk zaostanka mu sledi Kamil STOCH (POL) (623 točk), tretji pa je Andreas WELLINGER (NEM) z 509imi točkami.
Jernej DAMJAN je uvrščen na 10. mesto (260 točk - pridobil je 1. mesto), Peter PREVC na 19. (128 točk), Tilen BARTOL na 23. (88 točk), Anže SEMENIČ na 26. (71 točk), Timi ZAJC na 28. (66 točk), Žiga JELAR na 37. (26 točk), Nejc DEŽMAN na 43. (6 točk) ter Domen PREVC na 46. (5 točk).

Sledi še zadnja postojanka - Bischofshofen (Avstrija). Štart jutrišnjih kvalifikacij ob 17:00 uri.