Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Slovenija se v Turčijo po medaljo odpravlja neporažena - Dragić MVP skupinskega dela (VIDEO)

Slovenska reprezentanca tudi po srečanju proti enemu izmed favoritov prvenstva, še naprej s Španijo, ostaja edina neporažena reprezentanca. Francoze so povsem nadigrali in srečanje odločili že dolgo pred zadnjim sodnikovim žvižgom. Vse sicer ni šlo povsem gladko, Francozi so namreč zapretili na začetku 3. in nato tudi zadnje četrtine, vendar je bila kljub temu na koncu slovenska zmaga več kot prepričljiva (95:78).

Tudi tokrat so naši reprezentanti navdušili z borbeno in obenem tudi preudarno predstavo na obeh straneh parketa. Selektor Igor Kokoškov zaenkrat svoje delo opravlja odlično in tudi on še naprej na čelu slovenske reprezentance, na uradnih tekmah ostaja neporažen. Tudi za današnje vodenje in priporavo moštva si zasluži čestitke. S vsako menjavo je zadel v črno, naše moštvo pa je po minutah odmora, kot po pravilu zadevalo koše, po izdelanih akcijah selektorja.

Po visokem vodstvu Slovenije, ki je ob polčasu na odmor odšla s 17 točkami prednosti, je takoj po prihodu iz slačilnice, Francija naredila delni izid 9:1 ter se približala na le 9 točk zaostanka. Ob tem pa so naši reprezentanti še zelo hitro izpolnili bonus. Toda sledila je minuta odmora, v kateri je Kokoškov igralcem povsem mirno razložil kaj morajo storiti in temu je nemudoma sledilo 6 zaporednih točk Slovenije, trojki sta zadela Dončić in Prepelič, prednost naše reptrezentance pa je samo nekaj minut kasneje že znašala skoraj 20 točk.

Morda se lahko tukaj dotaknemo še zelo slabega sojenja, ki je v določenih trenutkih oškodovalo obe reprezentanci. Na tem EuroBasketu namreč sodijo tretjerazredni sodniki, ki sicer ne sodijo v klubskih tekmovanjih najvišjega evropskega razreda, kot sta naprimer Evroliga in Evropski pokal. To je zagotovo tema, o kateri se je že veliko govorilo in se še bo veliko govorilo do konca tekmovanja. Upamo, da na tekmah slovenske reprezentance čim manj.

Na današnjem srečanju so recimo sodniki v samo 2 minutah 3. četrtine, našim igralcem dosodili kar 6 osebnih napak. Pri tem je prednjačil japonski sodnik, ki je tudi z napakami v našo korist, večkrat dokazal, da je ta nivo tekmovanja previsok za njegovo znanje.

S svojo odločitvijo v zadnji četrtini, je povsem spravil iz tira francoskega reprezentanta Evana Fourniera, ki je izgubil živce, soigralci pa so ga morali zadržati, da ni prišlo do hujšega incidenta. Fournier je bil izključen ravno v trenutkih, ko je Francija zopet začela nižati zaostanek, po njegovi izključitvi, pa je Slovenija zopet hitro prednost povišala na več kot 20 točk in tekmo zanesljivo pripeljala do konca.

To jim je uspelo brez večjih težav, kljub nekaterim grdim potezam Francozov, ki so se v zaključku srečanja poslužili umazanih trikov, toda Slovenci niso odgovorili na provokacije ter na koncu povedli z največ 29 točkami in zasluženo slavili visoko zmago nad Francijo.

Slovenija se ponaša tudi z (zeankrat) najboljšim igralcem EuroBasketa, Goranom Dragićem, ki je z novo izjemno predstavo, to še enkrat več potrdil. Dragić odličnega dela ne opravlja samo na parketu, temveč tudi med odmori, kjer kot izkušeni mentor svetuje in umirja mlajše soigralce. Resnično je postal vodja, ki bi si ga v svojih vrstah želela prav vsaka reprezentanca. V pravih trenutkih prepušča igro soigralcem in ko je to potrebno, prevzema odgovornost ter izkušeno umirja igro.Tudi danes je prav on z izsiljenimi osebnimi napakami v napadu, večkrat izkušeno prekinjal francoske nalete.

V 27 minutah je v statistiko s samo 10 meti iz igre vpisal 22 točk (met 5/10, 2/4 za 3, 10/11 prosti meti), temu pa dodal še 8 podaj, 3 skoke in 2 ukradeni žogi. Dragić nadaljuje pohod proti idealni peterki prvenstva, ob izjemnemu uspehu reprezentance, pa morda tudi proti nazivu najbolj koristnega igralca. Pot do tega je seveda še zelo dolga in težka. Toda, če bi se o MVP-ju prvenstva odločalo že po skupinskem delu, bi bil to v tem trenutku nedvomno prav naš Dragić. Samo upamo lahko, da bo isto formo zadržal tudi v Turčiji.

Seveda ne moremo niti mimo predstave Luke Dončića, ki se že nekaj dni spodpada z visoko vročino. Samo upamo lahko, da se bo v dneh pred osmino finala lahko čim bolje pozdravil, čeprav naporno potovanje in povsem drugačna klima, k temu ne bosta pripomogli. Bolezni navkljub, je Luka Dončić v statistiko zapisal 15 točk (met 5/12, 3/9 za 3), 9 skokov, 3 podaje in 2 ukradeni žogi.

Zopet sta bila odlična tudi Klemen Prepelič in Gašper Vidmar, ki je svojih 13 točk dosegel brez zgrešenega meta iz igre, ter navdušil z izjemnim prodorom in prefinjenim polaganje, kakršnega zmorejo le redki orjaki njegovih dimenzij. Prepelič pa je dosegel 14 točk (met 4/8, 2/6 za 3), 4 skoke, 3 podaje in 3 ukradene žoge.

Tudi danes je Kokoškov s svojimi rotacijami zadel v črno, saj se je pravzaprav izkazal vsak posameznik, ki je stopil na parket. Nekateri, kot naprimer Anthony Randolph, Vlatko Čančar, Jaka Blažič in Edo Murić,  so sicer izstopali predvsem v obrambi, toda tudi oni so dodali pomemben delež k zmagi, saj so na koncu Francozi iz igre metali le 40-odstotno, za 3 pa še slabših 20 odstotkov. Razliko je tokrat ustvaril predvsem dosti bolj učinkovit napad Slovenije, ki je iz igre metala 50-odstotno, za 3 pa 33.3-odstotno.

Še bolj podrobno analizo bomo naredili v našem PODKASTU, ki ga bomo objavili jutri zjutraj in v njem spregovorili tudi o celotnem prvem delu tekmovanja ter se zazrli proti Turčiji in našim morebitnim nasprotnikom v nadaljevanju tekmovanja. Jutri zjutraj zato ne zamudite nove epizode EuroBasket vodiča.