Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Slovenija na krilih Dragića in Dončića proti Grkom do nove zmage (VIDEO)

Slovenska reprezentanca je tokrat v 2. četrtini naletela na grški zid, ki ga ni prebila vse to zadnje četrtine. Na začetku srečanja je povedla z 12 točkami, nato pa so pobudo prevzeli Grki, ki so vodili vse do zadnjih minut srečanja, največ z 8 točkami prednosti.

Morda je to nihanje v igri naše reprezentance, najbolje demonstrirala prav predstava Gorana Dragića, ki je srečanje proti Grkom začel tam, kjer je končal srečanje proti Fincem. Že v uvodni četrtini je deloval za korak hitrejši od ostalih igralcev na parketu ter z morilskimi prodori luknjal grško obrambo. Že v uvodnih minutah srečanja je vknjižil 8 točk, toda nato do zadnje četrtine le še 3. Morda je izkušeni Dragić tokrat hranil moči za zadnjo četrtino, v kateri je zaradi težav z osebnimi napakami igral le 5 minut, toda v tem času eksplodiral z 9 točkami, vključno s polaganjem za 75:70, 20 sekund pred koncem srečanja, ki je verjetno dokončno zlomilo upor borbenih Grkov.

Dragić se je tokrat lahko malce bolj spočil tudi zavoljo izjemnega Luke Dončića. Zagotovo je pri slabši predstavi na uvodnih dveh tekmah, vlogo igrala tudi njegova mladost in neizkušenost, toda proti Grkom je danes na ogled postavil ves svoj razkošen talent. Ob Dragičevih težavah z osebnimi napakami in očitno utrujenostjo, je prevzel vajeti slovenske igre v svoje roke ter se tokrat izkazal kot najboljši posameznik srečanja. V 32 minutah je vknjižil 22 točk (met 7/12, 3/7 za 3), 5 skokov in 3 podaje.

Največjo razliko je tokrat ustvaril precej boljši slovenski met iz razdalje. Naši igralci so zadeli 7 od 20 trojk (35%), Grki pa le 3 od 20 (15%). Moštvi sta bili namreč v večini ostalih kategorij zelo izenačeni. Obe moštvi sta imeli skoraj identičen odstotek meta iz igre, število ukradenih in izgubljenih žog, število točk doseženih iz protinapadov in blokad. Pomemben delež k zmagi je dodala tudi slovenska klop, ki je dosegla identično število točk, kot njeni grški kolegi. Obe moštvi sta bili izenačeni tudi v številu točk doseženih po osvojenem napadalnem skoku, čeprav so Grki na srečanju ujeli 4 skoke več (2 več v napadu).

Trojke so bile torej ključne za uspeh slovenske reprezetnace, najbolj pomembno pa je 3 minute pred koncem srečanja zadel Edo Murić, za vodstvo Slovenije z 69:66. Izjemno pomembne koše sta v odsotnosti Dragića, ki je s 4 osebnimi napakami sedel na klopi, v tem obdobju dosegala tudi Prepelič in Dončić, prav tako pa je še eno dobro predstavo na letošnjem EuroBasketu, prikazal Gašper Vidmar, ki je pod košem bil (na trenutke) krvavo bitko z grškimi velikani, na čelu z veteranom Bourousisom in prihodnostjo grške reprezentance na tem položaju, centrom Sacramento Kingsov, Papagiannisom.

Vidmar, Prepelič, Dončić, Murič in Čančar, so v prelomnih trenutkih zaključka srečanja, najprej ujeli in nato še prehiteli Grke. Glede na to, da je bila naša reprezentanca na prvih dveh srečanjih preveč odvisna od igre Gorana Dragića, je to seveda zelo vzpodbudno. Dragić se je lahko tokrat malce spočil in zato na koncu srečanja imel več kot dovolj moči, za nekaj izjemnih prodorov, s katerimi predstavlja strah in trepet parketov na obeh straneh Atlantika. Tokrat je srečanje končal z 20 točkami (met 7/16, 0/2 za 3), 4 skoki in 4 podajami.

Prepelič je v statistiko vpisal 16 točk (met 5/9, 3/6 za 3) in 3 podaje, Vidmar pa 6 točk (met 2/6), 9 skokov in 1 blokado. Z Murićem v igri je slovenska reprezentanca ustvarila največjo prednost napram Grkom (+9), srečanje pa je borbeni krilni igralec zaključil s 6 točkami (met 2/5, 1/2 za 3) in 5 skoki.

Posebej velja izpostaviti še odlično vodenje tekme s strani Kokoškova, ki je tokrat moral iztisniti največ iz utrujene ekipe, ki se je emocionalno izpraznila pri zmagi proti Fincem, le 15 ur pred začetkom današnjega srečanja. Odlično je rotiral igralce ter pametno odmerjal minute na parketu in kar je najbolj pomembno, našel pravo peterko v trenutkih, ko je Slovenija v zadnji četrtini, morala igrati brez Gorana Dragića.

Našo reprezentanco sedaj čaka dan počitka, nato pa srečanje proti najslabšemu moštvu skupine, Islandiji. Na tistem srečanju, bi se ob odgovorni igri že na samem začetku, lahko naši nosilci v drugem polčasu dodobra spočili. Toda podcenjevati ne gre nikogar, zato bo tudi proti Islandiji potrebna odločna mera pazljivosti. S to pa visoka zmaga seveda ne bi smela biti vprašljiva.

Vrhunci srečanja