Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Slovenci po finskem trilerju na prvo mesto skupine!

Anthony Randolph je bil na pragu katastrofalnega zaključka srečanja. Samo 14 sekund pred koncem tekme, je pri vodstvu naše reprezentance za 1 točko, najprej po skoku v obrambi zamudil s podajo. Na njem je bila zato takoj storjena osebna napka, Randolph pa je zgrešil oba prosta meta in s tem ponudil Fincem odlično priložnost za zmago. Toda v zadnjem napadu domačinov, se je “Tonček Radolfi” vendarle odkupil z odlično obrambo, na bodočemu zvezdniku Chicago Bullsov Markkanen. Ukradel mu je žogo ter v protinapadu odločno zabil za končni izid 81:78.

Slovenska reprezentanca tako tudi po drugi tekmi ostaja neporažena. V napeti končnici so si izborili zmago proti borbenim in navdahnjenim finskim igralcem, ki pred fanatično domačo publiko trojke zadevajo kot za stavo in se navidez nikoli ne utrudijo. Včasih se zavoljo tega zdi, da je v igri 6 Fincev, ki trojke zadevajo tudi od table, če je potrebno. Na koncu so za 3 točke vrgli skoraj isto število metov, kot za 2 točki in bili pri obeh tudi podobno učinkoviti. Za 2 točki so metali 46-odstotno (16/35), za 3 točke pa 44-odstotno (14/32).

Naši igralci zopet niso bili učinkoviti pri metih iz razdalje, saj so zadeli le 4 trojke od 23 poskusov. Pravzaprav so bili tokrat v skoraj vseh pomembnejših kategorijah slabši od Fincev. Domačini so namreč imeli boljši odstotek meta iz igre, boljši odstotek meta za 3 točke, ujeli so skok več od naše reprezentance in imeli več podaj, kar seveda zavoljo slabega meta Slovencev ni čudno. Zopet je slovenska klop izgubila dvoboj, tokrat proti rezervistom Finske za kar 21 točk (48:27).

Toda Slovenci so bili precej bolj učinkoviti izpod obroča, saj so kar 42 točk dosegli iz rakete, 22 več kot Finci. Slovenci so za razliko od hitrih Fincev bili bolj učinkoviti tudi v protinapadih ter odlično izkoriščali izgubljene žoge. Naša reprezentanca je po izgubljenih žogah nasprotnika dosegla 15 točk, 9 več kot domačini. Manjko trojk so slovenski igralci torej morali nadoknaditi z borbenostjo.

V naši vrsti je bil zopet prvo ime srečanja Goran Dragić, ki nadaljuje svoj pohod proti najboljši peterki turnirja. Nocojšnje srečanje je končal z 29 točkami (met 8/16, 2/5 za 3, 11/12 prosti meti), 5 podajami, 4 skoki in 2 ukradenima žogama. Poleg Randolpha, ki je dosegel 10 točk, je bil edini igralec Slovenije z dvoštevilčnim izkupičkom. Bil je tudi edini Slovenec, ki je vrgel več kot 3 mete in bil še vedno vsaj 50-odstoten. Toda več kot očitno je bilo, da se je Dragić že v prvem polčasu, v katerem je dosegel 24 točk (met 7/9), povsem iztrošil.

Točke namreč ni dosegal zlahka, temveč se je moral zavoljo hitrih finskih branilcev in gibljivih centrov, zelo potruditi. Garal je na obeh straneh parketa, brez njegove izjemne predstave v prvem polčasu, pa bi se verjetno naša reprezentanca na odmor odpravila z zaostankom. Zaradi nerazpoloženih soigralcev in predvsem povsem mrzlih ostrostrelcev, se je namreč obramba nasprotnika lahko povsem skoncentrirala na Dragića, zato je moral pošteno garati za vsako točko. Zato bo na prihodnjh tekmah zelo pomembno, da se že na začetku razigrajo tudi ostali slovenski igralci.

To so namreč Dragićevi soigralci storili šele drugem polčasu. V tem delu igre, so pomembne koše dosegali Nikolić (6 točk), Blažič (7 točk), Prepelič (7 točk) in Čančar (6 točk). Prav vsak izmed teh je zadel v trenutkih, ko je bila slovenska predost ogrožena, posebej pa velja izpostaviti Vidmarja, ki je z lucidnimi podajami večkrat našel pod košem povsem same soigralce. Vidmar ima za centra izjemen pregled ter je srečanje zaključil kot najboljši podajalec v slovenskih vrstah. Na koncu je v statistiko vpisal 7 točk (met 2/3), 6 podaj, 3 skoke in 1 ukradeno žogo.

Randolph je bil z 10 točkami na koncu pri Slovencih drugi strelec (met 4/11), temu pa je dodal še 6 skokov, 1 podajo in 1 ukradeno žogo. Luka Dončić pa je še enkrat več vse spomnil, da vendarle šteje šele 18 let. V napadu in obrambi je tokrat storil preveč napak, vendar na trenutke pokazal tudi razkošen talent, vendar tokrat ni pokazal dovolj, da bi lahko njegovo predstavo ocenili s pozitivno oceno, kljub 8 skokom, s katerimi je bil najboljši skakalec v slovenskih vrstah. Dončić je na koncu v statistiko vpisal 8 točk (met 3/10, 0/5 za 3) in 8 skokov.

Najboljši v vrstah domačinov je bil s 24 točkami Markkanen (met 9/13, 3/5 za 3), temu pa je dodal še 7 skokov. Dobro srečanje je odigral tudi Slovencem dobro znani Sasu Salin, ki je bil z 11 točkami njihov 2. najboljši strelec, temu pa je dodal še 5 skokov in 2 podaji.

Slovensko reprezentanco zaradi neugodnega termina, po emocionalno nabitem srečanju, nov preizkus čaka že jutri ob 15.30, proti Grkom, ki bodo tokrat bolj spočiti od naših. Še več o nocojšnjem srečanju pa boste izvedeli v naši podkast analizi, ki jo bomo v kratkem objavili na našem youtubu kanalu, soundcloudu in iTunesih, iščite besedo “Sportinfo”.