Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Miloš Teodosić, NBA “bust”?

Miloš Teodosić, NBA “bust”?
Po številnih naprednih statističnih kazalcih Teodosić trenutno sodi med najslabše “playe” lige NBA...

Ko se je odlični srbski branilec Miloš Teodosić, nekdanji MVP Evrolige in eden od najboljših evropskih organizatorjev, pred letošnjim poletjem končno odločil za odhod čez lužo, so mnogi podvomili, da lahko uspešno zaigra v najboljši ligi na svetu. Znanje pri njem seveda nikoli ni bilo sporno, dvomi pa so se porajali pri njegovi fiziki. Zaenkrat je potrebno priznati, da so bili te dvomi upravičeni.

Teodosić namreč pri Clippersih na tekmo povprečno dosega 8.4 točke, ob katastrofalnem 34.5-odstotnemu metu iz igre (30.6% za 3), 5.2 podaji in 3.2 skoka. Bolje od Teodosića meče celo famozni Lonzo Ball (35.2%), ki je zaradi poraznega meta pogosto tarča številnih kritik.

Teodosića, podobno kot Balla, sicer odlikuje izjemen pregled, toda do neoviranih metov prihaja le stežka, pa še te pogosto zgreši. Letos ga ves čas pestijo tudi lažje nekontaktne poškodbe, ki so nedvomno posledica slabe fizične pripravljenosti, kar priznava tudi sam. Več kot očitno je, da mu hitrost in moč NBA igralcev povzročata velike težave na obeh straneh parketa, v obrambi in napadu. Po statističnem indeksu PER recimo zaseda šele 60. mesto med vsemi organizatorji.

V zadnjih letih so se mnogi najboljši evroligaški igralci preizkusili v NBA ligi, toda od zadnjih šestih MVP-jev Evrolige, zaenkrat ni uspel še nihče. Ali se bo tudi Teodosić pridružil dolgi vrsti evroligaških MVP-jev, ki so pogoreli v NBA ligi in se zato morali vrniti v Evropo? Če do konca sezone konkretno ne popravi svoje statistike, bo njegova avantura v NBA ligi res zelo kratka.

Ista usoda je namreč doletela že Nanda De Cola, Sergia Rodrigueza, Vassilisa Spanoulisa in Juana Carlosa Navarra. Temu seznamu pa se bosta po vseh verjetnosti letos poleti pridružila še Nemanja Bjelica in kot kaže tudi Miloš Teodosić. MVP Evrolige je očitno še vedno lahko NBA “bust”, kar seveda nazorno priča o veliki razliki, ki še vedno obstaja med evropsko in ameriško klubsko košarko.