Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

EuroBasket vodič št. 3: SLOVENSKI "BIG THREE" - GORAN DRAGIĆ, LUKA DONČIĆ, ANTHONY RANDOLPH

Do kam lahko slovenska velika trojica, ki jo tvorijo Goran Dragić, Luka Dončić in Anthony Randolph, popelje našo reprezentanco na evropskem prvenstvu in kaj sta razkrili pripravljalni tekmi proti Hrvaški in Ukrajini?

Slovenska košarkarska reprezentanca se je pretekli konec tedna mudila v Opatiji, kjer se je pomerila z domačini in Ukrajino. Srečanje proti Hrvaški, ki je na začetku letošnjih priprav že premagala Francijo in Litvo, je bil prvi pravi pokazatelj trenutne forme naše reprezentance. Jasno je, da se bo igra le-te vrtela okoli Gorana Dragića, Luke Dončića in Anthonyja Randolpha, slovenske velike trojice, zato smo tem trem in njihovemu prvemu skupnemu nastopu v slovenskem dresu, tokrat posvetili največ časa.

Kako bosta skupaj igrala Goran Dragić in Luka Dončić. Pred obema sta morda celo najbolj pomembni sezoni v njunih karierah. Igre mladega Dončića na Eurobasketu in nato še v dresu madridskega Reala bodo ključno vplivale na njegov položaj na naboru in (glede na to katero moštvo ga bo izbralo) tudi na njegovo vlogo v moštvu ter nadajnji razvoj kariere. Kakšen igralec bo Dončić v NBA ligi? Bo bližje LeBronu Jamesu, morda Larryju Birdu ali Magicu Johnsonu, ali pa bodo imeli prav tisti, ki ga preimerjajo s Hedom Turkoglujem? Več bomo spregovorili tudi o bolj ali manj absurdnih primerjavah Dončića na drugi strani Atlantika.

Pred precej starejšim Dragićem pa je prav tako najbolj pomembna sezona v karieri, saj se bo šele prvič vrnil v nespremenjeno moštvo, v katerem bo na parketu nesporni vodja. Ob uspešni sezoni se lahko za več let ustali v vlogi prvega organizatorja Miamija, če pa se poškoduje ali odigra slabo oz. povprečno sezono, pa ga lahko ob “neusmiljenemu” Patu Riley, hitro čaka “selitev v Sibirijo”.

Zato smo se zavoljo izjemno rezerviranih Dragićevih iger na letošnjih pripravah vprašali, če tempira formo za prvenstvo ali pa jo morda tempira šele za začetek NBA sezone? Če bo Slovenija želela osvojiti tako željeno medaljo, bomo potrebovali Gorana Dragića na nivoju njegovih najboljših predstav iz NBA lige. Bomo takega Dragića videli na prvenstvu? Je glede na njegove rahlo utopične izjave že pred samim začetkom EuroBasketa, najboljši slovenski igralec sploh še motiviran za nastope v dresu reprezentance? Bomo 24. avgusta zadnjič imeli priložnost, da na naših parketih spremljamo Dragića v reprezentanci. Ali bo to edina priložnost, da v Sloveniji skupaj vidimo (morda) najboljša igralca v zgodovini slovenske košarke?

Za konec pa se seveda nismo mogli ogniti tudi prvemu skupnemu nastopu nosilcev slovenske igre na prihajajočem prvenstvu. Na parketu smo namreč skupaj z Dragićem in Dončićem, končno videli tudi “mladoporočenca” Anthonyja Randolpha. Skupaj ne bodo odigrali veliko pripravljanih tekem, zato smo se vprašali, če se bodo lahko dovolj uigrali do začetka prvenstva, ki ni več daleč. Kako motiviran bo Randolph? Je njegova edina motivacija potni list ali pa se želi preko nastopov v reprezentanci dokazati tudi številnim oglednikom iz lige NBA, ki vedno znova množično romajo na prvenstva stare celine?

Vse to in še več boste lahko slišali v tretji epizodi EuroBasket vodiča, zato vas seveda prijazno vabimo k poslušanju.