Skip to main content

Search Modal

Main Area

Main

Anže Semenič slavil svojo prvo zmago!

Anže Semenič slavil svojo prvo zmago!

Za nami je "nor" vikend v Zakopanah (Poljska). Na včerajšnji ekipni tekmi so bili naši šele na 6. mestu, a je bila tekma zanimiva zaradi novega rekorda skakalnice. Daljavo 141,5 metrov je postavil Kamil Stoch. Na današnji tekmi smo pa imeli dva Slovenca na stopničkah. To smo čakali vso sezono.

Kot že pripoveduje naslov, je Anže SEMENIČ z današnjo zmago dosegel svoje prve stopničke v svetovnem pokalu in s tem hkrati tudi svojo prvo zmago. Ob zmagi je bil vidno vesel, malce so mu solze prišle na oči, a to so tudi nam. V prvi seriji je imel najboljše vetrovne razmere, ki so mu pomagale skočiti 134,5 metrov. Takrat je bil uvrščen na dobro 5. mesto. V drugi seriji je bil 3 metre daljši, zaradi česar je povečal svojo prednost, a vse do konca nismo vedeli, da bo zmaga njegova. 

Skok Semeniča iz druge serije:


Andreas WELLINGER (NEM) je z 3,6 točke zaostanka bil na drugem mestu. V prvi seriji je bil šele 9., z 119,5 metri dolgim skokom. Potem je ta skok popravil za ogromnih 17 metrov in z nekaj sreče (ter slabšimi skoki drugih tekmovalcev) je zadostovalo za njegove 6 stopničke v letošnji sezoni.

Današnja tekma je bila tudi v prid in veselje vsem navijačem, saj je tudi Peter PREVC končno dosegel svoje tako željene stopničke. Z skokoma 131 in 134 metrov se je uvrstil na 3. mesto. Po prvi seriji je bil namreč uvrščen na 4. mesto, a ker nihče od prvih treh najboljših ni uspel ponoviti dobrega skoka, je zasluženo pridobil nekaj mest. Veseli smo, da včerajšnji padec na ekipni tekmi nanj ni vplival. 

Skok Petra iz prve serije:


V prvi seriji je bila namreč razvrstitev takšna: Stefan HULA (POL) (132 metrov), Marius LINDVIK (NOR) (138 metrov) in Simon AMMANN (ŠVI) (135,5 metrov). A ker so vsi imeli slabše vetrovne razmere (manj vetrovnega odbitka) in skočili manj, so vsi nekaj izgubili. Hula je z 129,5 metri bil na koncu 4., Lindvik 8. (127,5 metrov), Ammann pa 5. (131 metrov). 
Današnje presenečenje je bila slaba uvrstitev Kamila STOCHA (POL), saj se ni uspel uvrstiti v finalno serijo. Skočil je zgolj 108,5 metrov. Poleg njega smo tam videli še velika imena kot so, Markus EISENBICHLER (NEM), Gregor SCHLIERENZAUER (AVT), Andreas STJERNEN (NOR) ... 

Poleg njih so brez finalne serije ostali še Domen PREVC, Žiga JELAR in Timi ZAJC. Zakopane so pa še vedno minile brez Roberta KRANJCA in Jurija TEPEŠA. Jernej DAMJAN pa se tekme ni udeležil po lastni volji, zaradi treninga. 

Ker Stoch na današnji tekmi ni prišel do točk za skupni seštevek, je prišlo do spremembe na vrhu. Vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala je sedaj Richard FREITAG (NEM) z 737 točkami. Z 4imi točkami zaostanka mu sledi Kamil STOCH (POL) (733 točk), tretji pa je Andreas WELLINGER (NEM) z 665 točkami.
Jernej DAMJAN je uvrščen na 13. mesto (276 točk), Peter PREVC na 14. (260 točk - pridobil tri mesta), Anže SEMENIČ na 19. (209 točk - pridobil pet mest), Tilen BARTOL na 25. (101 točk), Timi ZAJC na 31. (70 točk), Žiga JELAR na 37. (36 točk), Domen PREVC na 39. (31 točk) ter Nejc DEŽMAN na 50. (6 točk).

Naslednja postojanka je Willingen (Nemčija), kjer jih čakajo 2 posamični tekmi. Kvalifikacije, 02.02. začetek ob 18:00 uri. To bosta zadnji tekmi svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami.